dinsdag 26 februari 2013

Standvogels en wintergasten


Merels zien we het hele jaar door. Maar of de merel die 's winters op balkon in de sneeuw zit, dezelfde is als de vogel die 's zomers op de dakrand zit te zingen ? Dat weet je maar nooit. Ook merels trekken van noord naar zuid en weer terug. Misschien is dit dus een wintergast ?


Hij weet in ieder geval het voerbakje te vinden...


Staartmezen zie ik alleen in de winter, af en toe. Maar het kan best dat deze in ons land geboren zijn en ook hier blijven om te broeden. Dus wellicht zijn dit standvogels ?


Sijsjes zie ik nog minder vaak dan staartmezen. De kans dat dit echte wintergasten zijn is behoorlijk groot. Er komen in heel wat sijsjes vanuit noord- en oost-Europa naar ons land om in het voorjaar weer te vertrekken. Maar er blijven er ook wel wat hangen om hier te broeden. Zoek het maar uit, dus.


Toch ben ik blij dat er de afgelopen dagen een groepje van deze leuke vogeltjes in de buurt rondhangt. Of het nu stamgasten of wintervogels zijn...Het is alweer 5 jaar geleden dat er sijsjes op mijn balkon kwamen. 
Toen maakte ik er dit YouTube-filmpje van...

5 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Staartmeesjes en sijsjes, wat zijn het leuke vogeltjes.

Anne vellinga zei

leuk en leerzaam.
gisteren vlogen er twee gele vogeltjes voor mijn fiets en ik herkende ze niet, terwijl ik veel standvogels ken --- waren vast sijsjes! mooi dat jij het even gefilmd hebt, en ook de tip van het rood. ik heb gehoord dat rood de eerste kleur is die baby's zien en de laatste kleur die de grijsaard ziet - boeiend allemaal - en ik ga ook met rood aan de gang! Dankjewel Stripman

martin zei

Dat is niet mis. De sijsjes staan er mooi op en ook die merel in zijn glazen huisje.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Vind ik ook !

@anne - Graag gedaan !

@martin - Dank je...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik hoor de merel ook wel eens in de winter zingen, maar dat zegt natuurlijk niet dat het dezelfde is.