zondag 10 maart 2013

Zal het geouwehoer een keer afgelopen zijn ?Je zou het door alle dopingberichten bijna vergeten, maar het wielerseizoen is alweer een paar weken aan de gang. De renners hebben in zeer koude omstandigheden de openingsklassieker, de Omloop van het Nieuwsblad, gereden.

Zo koud was het weer dat, de volgende dag, de wedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne zelfs werd afgelast.Er waren renners die na de Omloop klaagden over bevroren ogen.

Sterke verhalen misschien, maar daar smullen wij wielerliefhebbers van. Daarom vinden veel volgers van de wielersport het misschien ook allemaal niet zo erg, dat er de afgelopen tijd zoveel dopingschandalen boven water kwamen.

Drama en schandalen, dat hoort een beetje bij het wielrennen. Vrijwel alle grote kampioenen, van Coppi tot Merckx, van Theunisse tot Zoetemelk, allemaal zijn ze weleens op doping betrapt. Niets nieuws onder de zon. Bij de Omloop stond er in ieder geval weer genoeg volk langs de weg, om de renners toe te juichen.

Inmiddels is het peloton bezig aan Parijs-Nice en de Tirreno Adriatico. Kleine etappekoersen waar de Vlaamse TV weer gewoon, elke middag, verslag van doet. De sportafdeling van onze vaderlandse NOS heeft besloten een stapje terug te doen en besteed dit jaar minder aandacht aan wielrennen.

Beetje raar. Alsof je het journaal gaat inkorten omdat zoveel mensen zich niet aan de regels houden. In de normale wereld zijn wandaden en rampen juist aanleiding tot meer berichtgeving. Dus waarom zou je dat dan, in een sportprogramma, minder doen als het om negatieve berichten gaat ?

Ondertussen worden de bekentenissen van oud-renners natuurlijk wel breed uitgemeten in de nieuwsprogramma's. Het deed Lars Boom, een van onze beste renners, verzuchten dat hij hoopte dat het geouwehoer eens een keer afgelopen zou zijn.

De Belgische commentator Michel Wuyts merkte fijntjes op dat Michael Boogerd, om wie vorige week veel te doen was, dan wel lange tijd doping gebruikt had, maar dat hij toch niet veel wedstrijden gewonnen had.

Waaruit maar blijkt: alleen stimulerende middelen maken van een doorsnee renner nog geen winnaar. De wielerliefhebbers weten dat ook wel en daarom blijven ze de sport met belangstelling volgen.

Er zal in de sport altijd wel doping gebruikt worden en de wielersport is lang niet de enige sport waarin dat gebeurt. We hoeven dat niet goed te vinden, controles en straffen moeten er zijn. Maar laten we het een beetje in de juiste proporties blijven zien. Sport blijft leuk om te volgen, ook als sporters zich niet altijd aan de regels houden.

Niemand heeft de illusie dat we onze maatschappij ooit volledig misdaadvrij zullen krijgen. Maar dat is toch ook geen reden om niet meer te genieten van de mooie momenten in het leven ?De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


11 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanwege de vrieskou is de ronde van Drenthe vandaag ook al afgelast.
Staat antivries in de aderen op de dopinglijst?

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Beerenburg in ieder geval wel...;o)

Unknown zei

je bent een wijs man Jan en weet dat je de dingen in hun juiste proporties moet zien

Unknown zei

Zijn Bereburg en jagermeester dan ook prestaieverhogend daar heb ik nimmer iets van gemerkt Aad

Jan de Stripman zei

@cor - Dank je ! Van de meeste doping geduide middelen is nooit goed uitgezocht of ze echt de prestaties verhogen. Dat zou eigenlijk eens moeten gebeuren. Maar alcohol staat op de dopinglijst en dat zit in Beerenburg...;o)

Antoinette Duijsters zei

Ze moeten andere sporten maar eens aan pakken, overal waar veel geld in het spel is.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik blijf bij mijn standpunt dat professioneel wielrennen sowieso geen gezonde bezigheid is. En zeker geen Tour de France.

martin zei

Iemand die niet kan fietsen kan met alle anabolen en EPO's van de wereld geen toer winnen. Je moet een sportwedstrijd ook kunnen winnen zonder aan het infuus te liggen. Als er middelen worden gebruikt die het zuurstofgehalte van het bloed vergroten dan kan je meer, maar kan je ook teveel doen. Dat moet bestreden worden.

Bart zei

Veel meer dan op het dopinggebruik zelf (dat inderdaad al van alle tijden is) ben ik volledig afgeknapt op dat eindeloze liegen en bedriegen bij renners en begeleiders.
Wie zijn vraagtekens durfde te zetten bij 'schoon' rijden werd steevast verongelijkt de huid volgescholden, hoe durfde je!
En dan later de bekentenissen, en de krokodilletranen, ik heb er helemaal genoeg van, Jan...jammer maar helaas! ;-o)

Aan de woorden van de huidige generatie, die zo geweldig 'schoon' beweert te zijn, hecht ik dan ook geen enkele waarde...

Jan de Stripman zei

@antoinette - De aandacht lijkt wel veel bij het wielrennen te liggen...

@zelfstandig journalist - Ach, nee, maar het muzikantenleven is ook niet gezond. Toch blijven we naar muziek luisteren...

@martin - Die dopingmiddelen, eigen medicijnen, hebben ook bijwerkingen. Het is de vraag od ze voor een gezond mens wel zo voordelig zijn. Maar als een middel eenmaal op de dopinglijst staat is dat ook een aanbeveling om het te gaan gebruiken...

@bart - Wat dacht je van voetbal ? Daar worden soms wedstrijden gewonnen door versierde strafschoppen en gesimuleerde overtredingen. De sport is vol list en bedrog...

Bart zei

Ja, toevallig is voetbal de tweede grote sport waar ik wegens aanstellerij, matennaaierij, stuitende cliché's (trainerstaal) en komedie ook helemaal klaar mee ben, Jan! :-)