zondag 17 februari 2013

Moesten we niet op een berg gaan zitten ?Er zijn internetters die vinden dat ze op elk actueel nieuwsbericht moeten reageren. Liefst met een kwinkslag, of een woordspeling, maar soms ook gewoon met het doorgeven van de laatste gebeurtenissen.

Als ik de stroom van berichtjes zie, als er weer een opmerkelijk nieuwsfeit is opgedoken, dan heb ik doorgaans geen enkele aandrang om daar nog iets aan toe te voegen. Wat doet mijn meningkje er nog toe, als de halve wereld al door elkaar aan het praten, schrijven, tweeten en bloggen is ?

Het aangekondigde aftreden van koningin Beatrix en wat later van de Paus, heb ik dus grotendeels aan me voorbij laten gaan. De laatste verwikkelingen in de Haagse en Europese politiek ? Ach, er zijn al zoveel mensen die daar over tekeer gaan... Kom, buiten sneeuwt het, of dooit het, of schijnt de zon, of zingt een pimpelmees. Er zijn zoveel leukere dingen op de wereld.

Maar over één ophefmakend gegeven heb ik me de afgelopen week wel verbaasd. Of eigenlijk, over het uitblijven van ophef. Want nog niet zolang geleden stonden de kranten vol en liepen de nieuwsprogramma's te hoop, over het aflopen dan de Maya-kalender en het door sommigen daardoor verwachte einde van de wereld.

Misschien is men teleurgesteld dat het einde der tijden voor onbepaalde is uitgesteld ? Of wellicht heeft men door het uitblijven van de apocalyps nu ineens wel vertrouwen in de wetenschappers ? Die lieten immers geruststellende geluiden horen. Kom het liep allemaal zo'n vaart niet, we laten ons niet zo snel meer op de kast jagen. Of liever: op een berg.

Want er was toch echt wel aanleiding om afgelopen week, met z'n allen op een berg, op de eindtijd te gaan zitten wachten, hoor. Vrijdagavond kwam er namelijk een ruimterotsblok, van 45 meter breed, vlak langs de Aarde scheren. Deze Aardscheerder, 2012 DA14 genaamd, passeerde ons op minder afstand dan sommige, door ons in de ruimte gebrachte, satellieten.

En alsof het afgesproken werk was zorgde een ander ongericht projectiel uit het heelal, op dezelfde dag, voor schade en opschudding in Rusland. Een meteoriet ontplofte in de dampkring, volgens sommige berichten nadat het Russische leger er raketten op afgevuurd had, waardoor ruiten sprongen en meer dan duizend mensen gewond raakten.

Maar deze keer lieten we de dreiging schouderophalend en laconiek aan ons voorbijgaan. De Maya's en Nostradamus hebben er niets over geschreven, dus waarom zouden we ons druk maken ?

Op de website van de NASA was de aardscheerder live te volgen. Maar ik verwacht niet dat veel mensen de moeite hebben genomen om er naar te kijken. Tegen een zwarte achtergrond zag je een wit stipje bewegen, begeleid door deskundig en geruststellend commentaar.

Daar ging 2012 DA14 ! Precies zoals voorspeld was. Het was nogal een anticlimax toen de ruimterots, op het aangegeven tijdstip, de evenaar passeerde en zich weer van onze aardbol af bewoog. Volgende afspraak in 2048. Niets aan de hand.

En u kunt ook met recht gerustgesteld zijn: Zolang u dit verhaal kunt lezen is de wereld nog niet vergaan...


Zie Wikipedia 'Aardscheerder' en 2012 DA14 

De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik begreep van een 'expert' in P&W dat als die brok steen een kwartier later (of eerder, dat weet ik niet meer) was gekomen, deze wel op de aarde was geknald.
Ach, wat is een kwartier nou op een mensenleven ;-)

Antoinette Duijsters zei

Kijk ook liever naar de natuur en luister naar de vogels. En dat reageren op al die nieuwsberichtjes, heb wel wat anders te doen:-)

martin zei

Ja ze donken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was, totdat zo'n brok wel op de aarde knalt, maar wie dan leeft ....

Toch zal ik wel gaan schrijven over die koninklijke anomie.

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Soms kan een kwartier heel wat zijn...;o)

@antoinette - Je moet keuzes maken in het leven...;o)

@martin - Dan laat ik dat graag aan jou over...!

Anoniem zei

Je zou bij een berichtje eigenlijk moeten kunnen zien hoeveel mensen ervoor al over dat onderwerp hebben getweet of geblogd...

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Dat zal Google vast wel kunnen regelen...;o)

Ron Roelandt zei

Het lijkt of we middels een tweet of een reaktie overal bij willen zijn. Ik reageer ook, hoor, maar enkel als een bericht iets bij me los weet te maken en ik iets zinnigs in heb te brengen wat nog niet gezegd is. Dikwijls hoor ik het nieuws trouwens pas 's avonds na het werk. Oud nieuws dus, en tja, wat moet je daar nog op reageren wat nog niet gezegd is.

Jan de Stripman zei

@ron - Voor velen is het toch: Ik reageer dus ik besta...;o)

Johan zei

Ik vertrouwde op de wetenschap met die asteroïde. Ze hadden gelijk :-).

Jan de Stripman zei

@johan - Met die asteroïde wel, maar de Russische meteoriet zagen de wetenschappers dan weer niet aankomen. Hij kwam ook uit een andere richting, natuurlijk...;o)