zondag 3 februari 2013

Maken Facebook en Twitter het bloggen overbodig ?Als blogger ga je je op den duur een beetje ouderwets voelen. De moderne mens is actief op de sociale media, Facebook, Twitter, Google+, maar een apart weblog bijhouden, wie doet dat nog ?

Nou ik ken er wel een aantal die al jaren actief zijn. Zelf blog al sinds 2005 en dus ben ik aan mijn 8ste jaar bezig. Op een weblog vond ik een artikel uit 2008 waarin gesteld wordt dat de gemiddelde blogger het 3 jaar volhoudt. Maar 8% zou langer dan 6 jaar bloggen. Dat staat in het jaarlijkse onderzoek van Technorati, een op blogs gerichte zoekmachine.

Maar uit de Technorati-cijfers over 2011 blijkt dat ruim 20% van de ondervraagde bloggers al langer dan 6 jaar bezig is. Misschien is bloggen de laatste jaren dus populairder geworden ?

Ik vind het in ieder geval nog steeds leuk, al is er wel een verschuiving opgetreden in mijn internet-activiteiten. Ik maak en lees, de laatste tijd, minder blogs en ben wat actiever op Facebook.

De andere sociale media gebruik ik vooral om mijn blogs aan te prijzen, op Facebook wil ik ook nog wel eens een kleine discussie, of gedachtewisseling, aangaan. Maar voor lange verhalen is Facebook niet geschikt. Ook niet voor mooie foto's of tekeningen, trouwens. Daarvoor moet je toch een weblog gebruiken.

Uit de bezoekers-statistieken van het afgelopen jaar blijkt trouwens dat mijn lezers het ook nog niet zat zijn.

Totaal pageviews: 25.410
Totaal bezoeken: 20.354
Gem. pageviews per week: 478
Pageviews per bezoek: 1,25

Even ter vergelijking de aantallen pageviews, per jaar, vanaf het begin:

2005: 1.650
2006: 15.477
2007: 33.581
2008: 63.244
2009: 76.034
2010: 79.160
2011: 25.693
2012: 25.410

Totaal sinds het begin: 320.249


Het aantal blogbijdragen per jaar is gedaald, van 242 in 2011, tot 171 in 2012. Dat betekent dat het aantal bezoekers per bijdrage gestegen is van 106,17 naar 148,60.

Dus het aantal bezoekers is min of meer stabiel, ook al plaats ik minder verhalen, strips en foto's. Per bijdrage komen er zelfs meer mensen kijken. Genoeg aanleiding om voorlopig rustig door te bloggen dus.

Ons in het afgelopen jaar gestarte Engelstalige stripblog, The Amazing Comics Men , scoorde in zijn eerste jaar bijna 10.000 pageviews. Gezien het enorme aantal Engels-sprekenden zou je wat meer verwachten, maar wellicht komt dat nog...


The state of the blogs van Fred Teunissen De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3  en deel 4 van het vorige hoofdstuk.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van 2012

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

17 opmerkingen:

Martien zei

Gewoon doorgaan. Facebook heb ik een tijd land gedaan. Naar mijn idee een "hype". Je kunt er niet veel mee en je hebt er niet veel aan. Twitter is helemaal niks. Ook enorm veel blabla. Overal zie je mensen met die dingen lopen, maar ze en horen elkaar niet eens! Alleen via sociale media! Hoe ver zijn we al "gezonken" met elkaar. Over een paar jaar is er vast wel weer iets anders. Weer nieuw! Wat dan?
Een dikke grijns van mijn kant: =^D
Blijf maar fijn doorgaan met bloggen is mijn advies. :-)

Anoniem zei

Bloggen kost veel tijd. Facebook is geschikt voor korte berichtjes. Hoewel ik nog een blog heb op WordPress produceer ik eigenlijk niets meer. Op Twitter vind ik grappig om de actualiteit, bekenden en onbekenden te volgen.
Jij bent een volhouder, maar je doet ook weinig anders dan achter de pc zitten. Geen veroordeling hoor, want zelf doe ik dat ook het liefst ;-)
gr.v.Beus.

Annet zei

'k ga ook eens kijken naar die statistieken Jan, blijkbaar intereseert me dat niet zo :), het gaat mij om het plezier van creëeren of om me te uiten. Maar eigenlijk weet ik het niet....

Op Hyves vind ik het zo leuk omdat je ook daar je creativiteit kunt uiten...een soort poëziealbum (poesiealbum)~ mooi opmaken....

'Vroeger' was ik tevreden met m'n schetsboek en schrijfblok.

Nu nog steeds!

Door het rationaliseren raak ik vaak het plezier kwijt....enz. enz.

Groetjes, Annet

Antoinette Duijsters zei

Ik wil ook weer blogs gaan maken, maar moet eerst Fysiek beter aan toe zijn, zodat ik eer weer op uit kan.
Het zit me wat tegen, weer een operatie gehad en dan is ook de inspiratie ver te zoeken.

Hanneke in Hanoi zei

Bloggen is zoooooo 2011:-))
Geintje.
Ik heb altijd met veel plezier bij de VK geblogd, maar toen daar de stekker uitgetrokken werd heb ik het opgegeven. Bij wordpress en blogspot miste ik de blogcommunity, en die heb ik enigszins teruggevonden op Facebook.

Jan de Stripman zei

@martien - Facebook en Twitter zijn zeker geen alternatieven voor bloggen, eerder aanvullingen op...

@beus - Tegenwoordig vooral met de laptop op schoot. Maar echt niet de hele dag, hoor...;o)

@annet - Hyves is me te rommelig. En het wordt steeds minder bezocht.
De statistieken heb ik vanaf het begin bijgehouden, hoewel de laatste maanden ook niet zo fanatiek meer...;o)

@antoinette - Beterschap ! Ik hoop eerdaags weer iets van je te lezen...

@hanneke - Een community is er op blogspot inderdaad niet. Maar dat hoeft voor mij ook niet. De vluchtige contacten onderhoud ik wel via Facebook...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Alsnog een reactie. Beterschap Antoinette en ik ben nog steeds niet wild van Facebook. Zou echter niet meer zonder Twitter kunnen en wil dat ook zeker inzetten tijdens mijn reis.

Paul Delfgaauw zei

Nee, want facebook zelf verwijst terug naar je blog. Facebook en Twitter zijn richtingaanwijzers, geen blogs dus.Als mijn hele blog op mijn facebookpagina komt te staan, ja, dan wordt het anders, maar dan zit je weer vast aan de lay-out (en regels?) van facebook. Leve de blogs dus!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nu het aantal twitteraars dat ik volg boven de 200 is gekomen merk ik dat ik het niet meer bijhouden kan. Dat zal misschien de leeftijd zijn...;o)

@paul delfgaauw - Facebook en twitter zijn alleen geschikt voor het kortere werk. Wat mij betreft blijft bloggen het mooiste...;o)

Anoniem zei

Kan je helemaal volgen. Bloggen blijft toch de beste plek waar je je verhaal echt kwijt kan. Meeste mogelijkheden voor het verhaal.
Twitter gebruik ik meest om bovenop het nieuws en de commentaren te zitten. Bron van ersnt en vermaak ook. Leuk voor de eigen losse flodders. Net als jij weer gekoppeld met facebook. Het moet allemaal wel een beetje te behappen blijven ;-)

Glaswerk zei

Jan, als vluchtig Facebookcontact kan ik je met vreugde meedelen dat we nu eindelijk bijna ruzie hebben.

Jan de Stripman zei

@aad - Dat behappen is af en toe ook best een probleem...;o)

@glaswerk - Ja, ik weet wel dat je een hekel aan bloggen hebt...;o)

Ron Roelandt zei

Ik betrap me erop tegenwoordig meer op FB te volgen dan dat ik blogs volg. Jammer eigenlijk, maar helaas is het door een chronisch gebrek aan vrije tijd een kwestie van kiezen. Jammer, want in een blog zit zoveel moois. Ook ik stam uit het VK-blog tijdperk (de laatste jaren weliswaar, maar toch). Toen ik eind 2010 mijn fotoblog begon is het schrijfblog er bij ingeschoten, maar het blijft bloggen. Ik wil voorlopig nog niet zonder.
Goed te lezen dat jij uit gewoon doorgaat, Jan.

natuurkieker zei

Ik ben een fervent blogger, dat is toch het meest van mezelf vind ik.
Twitteren doe ik daarnaast ook best veel maar als support voor de blog.
En door selectief volgen vooral mensen die ook minimaal geïnteresseerd zijn in de natuur.
Facbook heeft niemand me nog mee kunnen overtuigen dat ik daar wat te zoeken heb dus dat doe ik niet.
Voorlopig zie ik me nog wel bloggen, al gaat er we heel veel tijd in zitten,
Het levert echter zo ook een mooi natuurarchief op.
Natuurkieker Coby

martin zei

Bloggen is ideaal. Je kan er alles vrij gemakkelijk op kwijt. Bij acties maak ik in een handomdraai een blog. Een FB-pagina erbij en je hebt al heel wat op het internet.

Verder schrijf ik nog steeds twee blogs (op 't VKB had ik er drie).

Twitter is alleen vakmatig. Vind ik het meest ideale medium om ontwikkelingen te volgen. In drie minuten heb je 100 tweets doorgenomen. Een dan heb ik veel specialistische kenis opgedaan.

Een echte site heb ik niet meer. Kan ook nog.

Anoniem zei

Eigenlijk combineren we het toch? Met een klein facebook linkje naar de blogs iedere keer?

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Tuurlijk !