zondag 10 februari 2013

KaalslagOver het algemeen ben ik een redelijk vrolijk en optimistisch mens. Maar er zijn dagen dat het me moeite kost om mijn opgeruimde humeur te handhaven. Een peinzende blik uit het raam wil dan wel eens helpen. Ik kijk uit over een wijk met veel groen, hoge bomen in het park, vaak met mooie wolkenluchten...

Maar als ik dan de plaatselijke krant lees wordt ik toch weer een tikje treurig. 'Bomen wijken voor herinrichting...', staat er. Een deel van de hoofdstraat krijgt een opknap- en onderhoudsbeurt. Moet af en toe gebeuren, zou je zeggen. Maar dat men daarbij alle oude eiken moet omzagen...?

Bomen langs verkeerswegen hebben doorgaans geen lang en gelukkig leven, maar deze stonden er misschien al toen de stoomtram hier nog reed. Er worden vast weer nieuwe bomen geplant, dat is een langs ander gedeelte van de weg ook gebeurd. Al twee keer zelfs, de meta-sequoia's, die er pas een jaar of 15 stonden, zijn vorig jaar vervangen door platanen.

Sommige mensen zeggen dat ons dorp steeds mooier wordt. Ik weet het niet. Het zal een kwestie van smaak zijn, maar van mij mag het wel een beetje minder met de dadendrang, de herstructureringen en opknapbeurten. Maar veel hoop heb ik niet.

In dezelfde krant wordt een 'renovatieproject' beschreven waarbij, in een redelijk nieuwe wijk, 'heesters en bomen verdwijnen' en nieuwe beplanting wordt aangebracht. Een ander kolommetje maakt melding van het kappen van 285 bomen door de provincie Utrecht. Gelukkig niet allemaal in ons dorp !

Maar bij de gemeenteberichten, een paar pagina's verder, lees ik over het 'kappen van 49 bomen in verband met onderhoud van een perceel'. En over het kappen van '11 vliegdennen, een douglasspar, een fijnspar en een conifeer' in een particuliere tuin.

Met nog een paar andere verleende vergunningen hebben we het over zo'n 65 bomen. In één week ! Allemaal met een stam-doorsnede van minstens 35 cm, want voor het kappen van dunnere bomen is niet eens een vergunning nodig.

Onze gemeente prijst zichzelf graag aan met woorden als 'groen' en 'natuurlijk', maar 'kaalslag' zou beter passen...


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
10 opmerkingen:

Glaswerk zei

Jan, enig idee hoeveel hout er nodig is voor een los katern?

Antoinette Duijsters zei

Ja triest, al die bomen die moeten wijken voor verbreding van wegen en andere mooie stedelijke vernieuwing. En tuinen worden steeds kaler.

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Daarom heb ik dat aanbod, van laatst, om weer een abonnement te nemen op de papieren krant ook afgeslagen...!

@antoinette - Je zou niet zeggen dat er een crisis is. Voor dit soort dingen is nog steeds geld...;o(

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als er toch nieuwe bomen komen, waarom worden die oude dan niet gewoon verplaatst?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Herinrichters worden vaak betaald per ingreep, dus die willen graag rooien, herplanten of eventueel verplaatsen. Maar dat laatste zal wel te duur zijn.

martin zei

Zo'n oude eik heb je niet zomaar terug. 't Zal ook niet de bedoeling zijn. Van die vieze rupsen in het voorjaar die eraan bungelen. Bulllk, weg er mee; plasticbomen die je kan inklappen als er een braderie wordt gehouden veel praktischer. Maar een minder bewerkelijk boompje dat sneller groeit, zonder worteldruk omhoog en minder kwetsbaar voor ziekten kan ook heel decoratief zijn. Hopelijk zijn er meer mensen die zich erover op gaan winden en enige tientallen te redden.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik ben bang dat het daar al te laat voor is. De bevolking schijnt het allemaal wel best te vinden...

Anoniem zei

Voor mijn huis worden de bomen steeds ziek en valt de bast eraf - we krijgen steeds weer nieuwe iele boompjes. En verder dan die boomsprietjes komen we maar niet..

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Daar hebben we hier gelukkig geen last van. Zit er misschien iets verkeerds in de grond ? Niet dat ik je ongerust wil maken...

Annet zei

Het is misdaad!

De gekte is over de mens gekomen!

Onbegrijpelijk!