vrijdag 9 november 2012

Bomen en wegen, bomen weg...


Een weg wordt al snel een mooie weg als er hoge bomen langs staan. De takken vormen een gewelf waar je onder door rijdt. Als de zon schijnt geven ze schaduw en bij regen een beetje beschutting. 


Wij mensen vinden dat prettig. Maar voor de bomen is het vaak minder gunstig. De wortels krijgen niet genoeg ruimte, de takken worden gesnoeid en als er grote werkzaamheden zijn worden soms hele rijen bomen gekapt.


Op de foto's zie je een rijtje eiken, dat in mijn dorp langs de hoofdweg stond. Vooruitlopend op een grote opknapbeurt, waarbij nieuwe riolering, parkeervakken en fietspaden aangelegd worden, zijn de bomen vast verwijderd. 


Een ervan was het onderwerp van een reeks foto's op dit blog. Kijk maar hier...

De foto's met bomen heb ik van Google Streetview gehaald. 
De foto's zonder bomen zijn vandaag door mij gemaakt.

10 opmerkingen:

Marleen zei

Hè verdorie, bij jou ook al. Vreselijk jammer.

Annet zei

Bomen geven allure...een saaie straat wordt een laan...wat over blijft is armoede....

Geen landingsplaats meer voor vogels....

Er sterft wat in je hart....

bert zei

het wordt een kale winter daar ...

Jan de Stripman zei

@marleen, annet en bert - Ja, het is erg jammer. Ik denk dat er wel weer bomen geplant zullen worden, maar het duurt nog decennia voor het weer ergens op gaat lijken...

Antoinette Duijsters zei

Bomen staan alleen in de weg, snap dat nou:-(

Jan de Stripman zei

@antoinette - Ik snap het...;o(

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Eeuwig zonde.

Glaswerk zei

Letterlijk een rigoureuze kaalslag.

En het duurt zo ontiegelijk lang voor nieuwe aanplant weer gezichtsbepalend wordt. Als er tenminste nieuwe bomen geplant gaan worden.

martin zei

Jan toevallig gingen actieve buurtbewoners hier vandaag een bomenschouw doen met een ambtenaar van het stadsdeel.

Bomen mogen niet zomaar verdwijnen, daarop heb je als burger invloed. Soms is het duidelijk waarom de niet vruchtdragende peer weg moet en de iep met opwaartseworteldruk.

De Soestenaars kunnen dat ook. Zo'n rondje langzaam lopen is iets wat ik maar sporadisch doe. Jammer. Het leek me aardig om als burgerplicht en -invloed wat te leren over bomen.

Jan de Stripman zei

@martin - Natuurlijk ! Ik kijk elke week de krant na voor de kapvergunningen. Daar kun je bezwaar tegen maken en als het in mijn eigen straat was geweest had ik dat ook wel gedaan...