donderdag 22 november 2012

De rotonde opnieuw uitgevondenEr zijn misschien mensen die denken dat Soest maar een saai dorp is. Maar vergis je niet, ook bij ons zijn er soms opwindende en belangwekkende gebeurtenissen.

Vorige week ontvingen wij bijvoorbeeld een brief van de gemeente waarin wij werden uitgenodigd om de 'opening van de ovonde' bij te wonen. De wat ? Zul je misschien denken, maar ik wist meteen waar het om ging. Het had immers ook al in de Soester Courant gestaan en de doorgaande weg was er wekenlang voor afgesloten geweest.


Niet ver van mijn woning heeft men namelijk een nieuwe rotonde aangelegd. Omdat die niet precies rond is, maar eerder ovaal, heeft men hem de 'ovonde' gedoopt. Op het centrale plantsoentje is een constructie geplaatst die op een kroon lijkt en die in de toekomst met bloeiende planten begroeid zal zijn. Dat verwijst naar Paleis Soestdijk dat een klein stukje verderop ligt.

De ovonde is nu af. Reden voor een feestelijk moment. Op vertoon van de uitnodigingsbrief zouden wij, de omwonenden, een zakje oliebollen kunnen krijgen bij de ijssalon. Niet mis, dus. Een dag later ben ik eens voorzichtig gaan kijken.

De nieuwe rotonde ligt op een plek waar de hoofdweg een bocht maakt. Er komen twee andere wegen op dit punt uit, dus daarom stonden er al decennia lang stoplichten.

Deze foto maakte ik een jaar geleden...
In de grijze oudheid liep de weg hier gewoon rechtdoor de eng op, richting Amersfoort. Maar aan het begin van de 19e eeuw werd ons dorp aangesloten op de Rijksstraatweg naar Amsterdam. Men vond het toen beter om een andere route te volgen, met een bocht om de eng heen.

Bij die bocht werd niet lang daarna een villa gebouwd die Nieuwerhoek heette. Die is inmiddels weer afgebroken, maar de naam is blijven hangen. Het kruispunt heet nu het Nieuwerhoekplein. De ijssalon daar is een geliefd rustpunt voor passerend dagjesvolk en plaatselijke jeugd.

Een dag na de feestelijke opening is het er rustig. Ik probeer een paar foto's te maken, maar merk dat een ovonde niet erg fotogeniek is. Ik rij met mijn scootmobiel om het verkeerspleintje heen, voor een ander standpunt, maar zie dan dat de batterijen van mijn camera op zijn.

Nou ja, heel bijzonder ziet het er ook niet uit, zo'n ovonde. Als je het niet weet zou je het voor een vrij normale rotonde houden. De kroon in het plantsoentje staat er nog wat kaal bij. En de ijssalon is dicht, dus die oliebollen kunnen we voorlopig ook vergeten...

8 opmerkingen:

Glaswerk zei

Grappig, als de aannemer niet in staat is om er een ronde rotonde van te maken verzint een ambtenaar maar 'ovonde' om het kromme ervan recht te praten.

Vroeger ging men voor dat soort fratsen op de brandstapel.

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Fratsen inderdaad met rare namen ! Die brandstapel zou prima op het centrale plantsoentje passen...;o)

aadverbaast zei

Gefeliciteerd! Daarmee staat Soest maar weer definitief op de wereldkaart!

Ik lees overigens zomaar het volgende over de "ovonde"

== Een nadeel van ovondes zijn de hoge ontwerpeisen vanwege de complexe boogstralen die hierbij optreden. Ook kan het hierdoor voorkomen dat twee wegen vrijwel naast elkaar op de ovonde aantakken waardoor er voor een aantal bewegingen een bijna 180 graden bocht gemaakt moet worden en sommige voertuigen omrijbewegingen moeten maken om deze bocht te maken ==

Ik neem aan dat je dat allemaal hebt mogen observeren tijdens je veldwerk ;-)

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Dank je, ook voor de aanvullende informatie. Ik heb daar niets van gemerkt toen ik er vanochtend langsreed, maar dat kan aan mij liggen.

Ik heb inmiddels wel gelezen dat er ook wel gesproken wordt van 'ovatonde' of 'ovotonde'. Vraag me af welke vorm ooit Van Dale zal halen...;o)

Antoinette Duijsters zei

Als het maar een naam heeft:-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Is meteen ook de gebeurtenis van het jaar in Soest neem ik aan :-)?

Rob From Amersfoort zei

Ik zal er op letten wanneer ik er langs/over rijd. Ik heb liever een rotonde dan stoplichten, enkel de aanleg is erg kostbaar. Het heeft trouwens jaren geduurd voordat ik door had dat er een Eng was, vanaf de doorgaande wegen is ie compleet onzichtbaar.

Jan de Stripman zei

@rob - Dat klopt. De Eng is tegenwoordig voor het autoverkeer grotendeels afgesloten. Maar het is een mooie plek. Vroeger fietste ik er elke schooldag over...