dinsdag 27 maart 2012

Je kunt echt besparen met die zomertijd



Een tijdje terug hoorde ik op de radio een oproep om een beter, energiezuiniger, model deurbel te ontwerpen. De meeste huizen hebben tegenwoordig een elektrische bel. Die staat de hele dag stand by en gebruikt zo stroom, terwijl er maar enkele seconden per dag echt gebruik van wordt gemaakt.

Waarom geen bel op zonnenergie ? Of een bel die pas aangaat op het moment dat er op de knop gedrukt wordt ? Dan bespaar je energie.

Maar, nu zul je misschien zeggen, dat het maar een heel klein beetje energie is wat je zo, per bel uitspaart. Dat is zeker waar. Maar reken het eens om naar miljoenen en miljoenen deurbellen, wereld wijd ! Dan wordt het ineens de moeite waard.

Op dit blog staat dat er twee kolencentrales nodig zijn, om alle deurbellen in Nederland van stroom te voorzien. Dat lijkt me wat overdreven. Maar dat je met een beter model bel geld kunt uitsparen is zeker. 2 tot 10 euro per jaar per bel, lees ik hier, dus tel uit je winst.

Net zoiets is het geval bij de zomertijd. Maar dan moeten we het wel goed aanpakken. We hebben nu net met z'n allen de klok een uur vooruit gezet. De meeste van ons zullen in oktober, als de wintertijd weer ingaat, de klok een uur terug draaien.

Dat is fout. Je moet dan de stekker uit je wekkerradio, of de batterijen uit je klok en horloge halen en de uurwerken een uur stil laten staan ! Dan bespaar je energie. Geen idee hoeveel, maar als heel Europa het zo doet, zal het alles bij elkaar best de moeite waard zijn.

Het effect kan nog verdubbeld worden door in juni de klok nog een uur terug te draaien. Dan hebben we lente-, zomer-, herfst en wintertijd ! En twee keer per jaar kunnen we dan, met z'n allen, alle klokken die op elektriciteit werken, een uur stil laten staan. Kassa !  

9 opmerkingen:

natuurkieker Coby Koops zei

En zo is het maar net Jan, alle kleine beetjes maken samen een hele hoop.
Maar nog een uur extra hoeft voor mij nu ook weer niet hoor, dan wil ik 's zomers niet meer naar bed :-)
Natuurkieker Coby

Antoinette Duijsters zei

Onzin die zomertijd, je moet toch slapen. En wat savonds wint heb je smorgens nodig. Bovendien gaat het niet bij iedereen gemakkelijk, 2 keer per jaar een week je ellendig voelen alleen door de rot zomertijd.

Jan de Stripman zei

@natuurkieker en @antoinette - Wat het slapen betreft hebben jullie natuurlijk gelijk. Maar die energiebesparing, die moeten we toch meepakken...;o)

Marleen zei

@Jan, ik vind het een héél goed idee ! Dat meer of minder slapen komt wel in orde...maar die koekoek die acherloopt is wel een serieus probleem. Heb je gehoord van de enorme aantallen dieren die opeens worden overreden als ze zoals gewoonlijk bij dageraad de weg oversteken ?

Jan de Stripman zei

@marleen - Ja, het heeft verstrekkende gevolgen. Doe automobilisten zijn ook extra slaperig, natuurlijk. Ook gevaarlijk !

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

's Ochtends is het nu een uur langer donker. Sta je vroeg op om te gaan werken, moet je alsnog een lamp aandoen. Wat is de winst?

Graaf Geo Hemelschraag zei

Ik weet niet waarom, of waardoor, maar electrische deurbellen gaan bij mij altijd direct na het verstrijken van de garantietermijn kapot.

De laatste, waarvan de verkoper mij verzekerde dat hij hem zelf al jaren probleemloos gebruikte, en er alleen eens in de drie jaar een nieuwe batterij in stopte, hield het nog het langst vol: een maand of drie. Nadat de batterij was vervangen, deed hij het nog een week.

Toen had ik er echt schoon genoeg van. Bij een webwinkel (want in geen enkele bouwwinkel zijn ze nog te krijgen) heb ik toen een mechanische deurbel aangeschaft. Drring drring, roept hij, als je op de knop drukt.

Het volgende probleem is dat ik hem weliswaar luid en duidelijk door het gehele huis hoor, maar mijn lieftallige echtgenote niet.

Hierop heb ik echter het volgende gevonden: onder de bel ga ik een kaartje bevestigen met de volgende tekst: "Geachte bezoeker, als wij niet op de bel reageren, wil dat lang niet altijd zeggen dat we er niet zijn. Soms horen we hem niet. U kunt dus proberen (ons telefoonnummer) te bellen. De telefoon horen wij bijna altijd wel. Als ook dat niet werkt, kunt U nog proberen de deur in te trappen."

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Die winst komt in oktober als we de klok een uur stil laten staan !

@Graaf Geo - En de energierekening is natuurlijk aanmerkelijk lager geworden...!

Graaf Geo Hemelschraag zei

Niet echt, tenzij je de kosten voor batterijen daar ook onder begrijpt.

En als je daar dan de rekeningen voor herstel van de voordeur van aftrekt ....