vrijdag 17 juni 2011

De korenbloemen bloeien !


Het zou zo de titel van een Zweedse roman uit de jaren '60 kunnen zijn. 
En niet alleen de korenbloemen staan in bloei op mijn balkon, 
ook de klaverzuring en de gele mosterd.


De korenbloem is bekend bij iedereen, al was het maar uit het liedje over de drie kleine kleutertjes, die zittend op het hek onder andere over 'korenbloempjes blauw' spraken. Maar inmiddels is het in het wild een zeldzame plant geworden.

Beetje triest idee dus, dat de enige korenbloemen in de wijde omgeving waarschijnlijk op mijn balkon staan. Terwijl ze vroeger in elke akker en wegberm te zien waren. Veranderde landbouwmethoden en uit de hand gelopen onkruidbestrijding zijn de oorzaak.


Het is mooi dat de boeren een hogere opbrengst van hun land kunnen halen, dankzij die moderne technieken, maar hun land is daarmee wel een woestijn geworden waar geen wild dier of wilde plant meer leven kan. Dat is niet alleen jammer, voor de liefhebbers van natuur, 
maar ook riskant.

Zo'n monocultuur, waar maar een voedingsgewas groeit, is kwetsbaar voor ziektes en plagen. En het verdwijnen van wilde bloemen draagt bij aan het afnemen van de bijenstand. En bijen zijn, samen met andere bestuivende insecten, belangrijk voor onze voedselvoorziening.


Links getob, natuurlijk, de economie is veel belangrijker. 
Daarom wil onze regering ook graag nieuwe kerncentrales bouwen. Mooie megaprojecten, waar de bouwwereld blij mee is. En door het dogma van de eeuwige vooruitgang, moeten we meer energie produceren, de economie moet groeien.

Beter zou het zijn om minder te gaan gebruiken, groener en duurzamer te produceren en energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Iets om bij de volgende verkiezingen eens aan te denken. Want zonder natuur is er helemaal geen economie mogelijk.


Ondertussen kreeg ik van het energiebedrijf, waarvan wij groene stroom betrekken, een doosje bloembolletjes cadeau. Omdat we zulke trouwe klanten waren.


Ik herkende die bolletjes van een paar jaar geleden, toen Albert Heijn ze weggaf als 'geluks klavertjes'. Maar hoewel het blad wel op een klavertje vier lijkt, met een bruin hartje, is het in werkelijkheid klaverzuring, ofwel 'oxalis'. En er komen decoratieve bloemetjes aan.


De gele mosterd is door de mezen gezaaid. Want zo hoort dat te gaan in de natuur. Dieren eten zaden, maar verspreiden ze ook, zodat er in het volgende jaar weer nieuwe planten kunnen groeien om de zaden van op te eten...

20 opmerkingen:

Annet zei

Zelfs het zaad wordt ontsmet van 'onkruid'. Je wint er in wezen niets mee. Ook roggevelden zie je nog zelden. Zo rijk in de jaren vijftig en zestig aan schoonheid door de klaprozen en korenbloemen.

Er was een plan om randen om de akkers in te zaaien met vlinderplanten (adopteer een akkerrand) maar door allerlei regeltjes en wetjes is dit weer ingetrokken...

Er zouden hier megawindmolens komen...er is al een actiecommité opgericht, maar ik doe niet mee...je moet toch wat en een kerncentrale is voor mij geen optie...

Prachtige foto's Jan!

Jan de Stripman zei

@annet - Het is kiezen of delen. Maar voor een paar kwartjes koop je korenbloemen- en klaprozenzaad en kun je je eigen kleine bijdrage leveren...;o)

Anoniem zei

Stripman, ik ben het helemaal met je eens. En we moeten minder gaan gebruiken, gewoon zuiniger worden.
want van die windmolens krijgt men nog veel spijt.
Korenbloemen zijn prachtig.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De mens is te ongeduldig geworden om de natuur haar gang te laten gaan.

apiedapie zei

Schit!ter!en!de! foto's. Hoe DOE je dat toch?

Glaswerk zei

Het dogma "de economie moet groeien" zal ooit nog eens het einde van de mensheid betekenen.

Voordeel is dat de natuur dan weer volop de kans krijgt om te gaan groeien ;-)

Jan de Stripman zei

@antoinette - Ja, we zullen ons consumptiepatroon moeten aanpassen. En die windmolens zijn misschien niet mooi en passen niet in elk landschap, maar als ze stuk gaan gebeuren er geen grote rampen. Da's een voordeel...;o)

@zelfstandig journalist - Maar de natuur gaat toch zijn gang, of er nu rekening mee houden of niet. We brengen voornamelijk onszelf in de problemen...

@apiedapie - Veel oefenen, een goede digitale spiegelreflex-camera en een macrolens. Verder is het gewoon geluk hebben...;o)

@glaswerk - Ja, dat is een troost. Zorg om de natuur is dan ook voornamelijk zorg om de mens zelf...;o)

Anoniem zei

Interessant deze foto's van wilde bloemen, Stripman. Deze bloemen zijn op een waardige wijze vereeuwigd, mochten ze ooit uitsterven.
Hier wordt voornamelijk stroom gewonnen via enorme waterkrachtcentrales. Onlangs is toestemming gegeven voor de bouw van Belmonte, de waterkrachtcentrale die qua grootte de derde van de wereld zal worden.
Hier groeit het onkruid nog overal, en wordt het niet weggespoten of weggeschoffeld ;) Maar op de akkers wordt wel genoeg bestrijdingsmiddelen gebruikt.

paco painter zei

Prachtig blog, Stripman. Chapeau

Lutje zei

per toeval klik ik hier want strips leken me wel wat, maar je foto's zijn prachtig

martin zei

De laatste tijd let ik op windmolens. Buiten Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Groningen zie je ze nauwelijks. Vorige week fietste ik door Brabant, geen een gezien. Ik kan van Wageningen naar Amsterdam fietsen en de eerste zie ik dan vlak voor ik mijn eigen straat indraai.

Dat komt denk ik omdat ze in Brabant, Drente, Utrecht, Overijssel en Limburg 's avonds lekker bij kaarlicht lezen in oude boeken (geen TV, geen computer).

Dat komt denk ik omdat ze in die provincies nog het principe van de hooikist kennen om het eten gaar te laten worden.

Dat komt omdat ze in de winter bij de koeien en varkens slapen en nog op paard en wagen de kinderen naar figuurzagen brengen (als die nog niet kunnen fietsen).

Of misschien liggen alle daken van de megastallen er vol met zonnepanelen.

Vorig jaar op Bornholm heb ik de akkers gezien vol vooral korenbloemen blauw. (http://www.vkblog.nl/bericht/327235/Vakantiekiekjes_Bornholm_%28deel_2%29) Je reageerde er al in de geest van dit blog.

Jan de Stripman zei

@eyebrazil - Laten we hopen dat het niet van uitsterven zal komen. Zo somber wil ik het niet inzien, maar het zou leuk zijn als het allemaal wat verstandiger aangepakt zou worden...

@paco - Dank je !

@lutje - Aan nieuwe strips wordt ook gewerkt, maar die produceer ik in een iets langzamer tempo. Morgen weer een nieuwe aflevering !

@martin - Er is dus nog veel te winnen...;o)

Margreet zei

Wauw...
Mooie foto's de afgelopen dagen!
Ik weet niet of het alleen een goed toestel en juiste lens en geluk is. Volgens mij heb je er gewoon oog voor.

Anoniem zei

Dat van 'die drie kleine kleutertjes' wist ik niet.

Jan de Stripman zei

@margreet - Dank je !

@beusekom - Ik heb het voor de zekerheid even gecheckt. Op kindeliedjes voor beginners staat de volgende tekst:

Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek,
Boven op een hek.
Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek.
Op een mooie warme dag in september.

Waarover spraken zij, die drie daar op dat hek,
Boven op dat hek?
Waarover spraken zij, die drie daar op dat hek,
Op een mooie warme dag in september?

't Was over krekeltjes en korenbloemen blauw,
Korenbloemen blauw.
't Was over krekeltjes en korenbloemen blauw.
Op een mooie warme dag in september.

Bart zei

Ja prachtig die korenbloemen.
We zijn een hoop verloren, zo door die verschraling en het op-korte-termijn-denken, Jan...

Jan de Stripman zei

@bart - Maar nog niet alles is verloren ! Hier en daar houdt een klein balkonnetje dapper stand...;o)

Bart zei

Ja, houd stand Jan, tegen de oprukkende barbaren! ;-))

Jan de Stripman zei

@bart - Ik doe mijn best. Korenbloemzaad is trouwens te koop in het tuincentrum...;o)

Meltingcaps zei

dank je voor de mooie foto's van de korenbloem. Ik ga vandaag een paar zakjes kopen. Ik word blij van korenbloemen. De kleur is uniek.
groet van Ron