zondag 4 december 2016

Somber en vrolijk nieuws over het milieu


De nieuwsberichten maken we wat somber, de afgelopen tijd. In de krant lees ik dat eigenlijk niet één Nederlandse politieke partij plannen heeft die afdoende zijn om het klimaatprobleem aan te pakken. Als land doen we mee met het klimaatakkoord van Parijs, maar in de verkiezingsprogramma's voor het komende jaar vind je daar dus niet genoeg van terug.

Met name de rechtse partijen doen weinig tot niets aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. VVD en CDA noemen het nog wel, maar voor de PVV lijkt het klimaatprobleem helemaal niet te bestaan. Bij de partijen aan de linkerzijde is het wat beter, maar er is er niet één die de doelstellingen van Parijs met vlag en wimpel gaat halen.

Toen ik dus Jan Terlouw, bij de Wereld Draait Door, zijn toespraakje zag houden, dacht ik: die man heeft gelijk. We kunnen de opwarming van de Aarde tegengaan, we kunnen overschakelen op duurzame energie. Technisch heel goed mogelijk. Maar de politiek is er niet echt mee bezig.

Ondertussen valt er geen sneeuw op Spitsbergen, het eiland in de Noordelijke IJszee, waar geen ijs te bekennen is. Er valt zoveel regen dat er aardverschuivingen zijn en huizen ontruimd moeten worden, hoor ik net op de radio. Daar wordt ik niet vrolijk van. Want zoals Terlouw zei: wij hebben een mooie tijd gehad, dat gun je je kinderen en kleinkinderen toch ook.

Aan de andere kant... Ik kreeg afgelopen week ook een mail van Greenpeace, doorgaans toch geen vrolijke flierefluiters, maar deze mail was ronduit juichend:

'Wauw, wat hebben we stormachtige weken achter de rug. En wat een spannende maanden en jaren in het vooruitzicht! In alle drukte zou je bijna vergeten dat je dit jaar de bouw van een megadam in het bosrijke Brazilië hebt helpen stoppen. Dat dankzij jou de Rosszee bij Antarctica nu ‘s werelds grootste beschermde zeegebied is, Jumbo en AH voor de bijen kozen en dat je het omstreden handelsverdrag TTIP in de ijskast kreeg.'

Bij dat handelsverdrag krijgen we waarschijnlijk hulp van klimaat-ontkenner Trump, daar heb ik dan weer gemengde gevoelens bij. Maar toch... Misschien ben ik wel te somber ? Er gebeuren ook positieve dingen. Daar moeten we ons dan maar aan vasthouden.

De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

martin zei

Communicatiestrategietje van GreenPeace sluit mooi aan op jouw gesomber. Als de dijken breken, is toch niet voor niets gemaakt? Dat is niet eens nieuws maar EO-fictie (over strange bedfellows gesproken). Maar mensen geven liever geld voor resultaat.

Overigens begint er wel wat te gebeuren, de windmolen parken aan de einder zijn iedere keer groter dan de vorige keer dat ik keek. Met deze rustige herfst konden ze ook lekker doorbouwen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Geert is heel bezorgd om het lot van Henk en Irene, maar ze mogen van hem wegspoelen.

Jan de Stripman zei

@martin - Maar we zouden niet alleen moeten bouwen, maar vooral ook besparen. Met wat slimme maatregelen produceert een huis meer energie dan een gezin gebruiken kan.

@zelfstandig journalist - Je zou hopen dat we verstandige politici kiezen, die verstandige maatregelen nemen. Maar helaas is Geert de keuze van velen...

martin zei

Ben het met je eens. Slimmere huizen en minder consumeren.