zondag 18 december 2016

Tijm en Tom


Ik droomde vannacht dat ik een manifestatie bezocht waar alles draaide om tijm, het kruidige plantje. Een tijm-festival dus. Er werden verschillende soorten tijm getoond en allerlei etenswaar waarin tijm verwerkt werd. Tot aan tijmbier aan toe.

Tijm is een makkelijk te kweken plantje, je kunt het bij het tuincentrum kopen of zelf uit zaad opkweken. Ik heb een tijmplantje op het balkon staan en ook nog een in de vensterbank. Heel veel zorg hoef je er niet aan te besteden, af en toe een beetje water en dan groeit het best.

In het voorjaar komen er piepkleine witte bloempjes aan je tijmplantje. Die kun je eten net als de groene blaadjes. Tijm doet het goed in soepen en sauzen en is een belangrijk onderdeel van provençaalse kruidenmixen. Het wordt ook gebruikt in hoestsiroop.

In mijn droom was er een kweker die er in geslaagd was om een tijmstruik met bessen te kweken. Mooie oranje en ze smaakten zoet en naar tijm, natuurlijk. In werkelijkheid is er van vruchtjes geen sprake. Wel kan tijm gemakkelijk gedroogd worden en is het zo voor langere tijd bewaarbaar.

Van het tijmfestival ging mijn droom over op een wielerwedstrijd. Het was een strijd tussen sprinters, die ging over meerdere rondes, op de openbare weg. Ik verzeilde aan een tafel, langs de kant, met de Belgische wielerheld Tom Boonen.

Tom had een fles rode wijn open getrokken en deelde die met mij en nog enkele anderen. De kans dat dat in werkelijkheid nog eens gaat gebeuren is miniem, want als topsporter zal Tom niet vaak aan de wijn zitten.

Hij heeft wel aangekondigd aan zijn laatste seizoen bezig te zijn. Boonen is ondertussen 36 jaar, is wereldkampioen geweest en heeft een hele reeks klassiekers en etappes gewonnen, waaronder meermaals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Als alles goed gaat zal hij na de Parijs-Roubaix van komend voorjaar, waarin hij weer tot de kanshebbers behoort, zijn loopbaan beëindigen.

Op Wikipedia lees ik dat Tom in 2008 zijn rijbewijs kwijt raakte omdat hij te hard reed en alcohol had gedronken. Ook is hij eens geschorst geweest voor het recreationeel gebruik van cocaïne. Misschien is die fles wijn, uit mijn droom, dus zo onwaarschijnlijk nog niet. Van een verband tussen Tom en tijm is me niets bekend.  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Misschien zit Tom nu aan de tijm?

Jan de Stripman zei

Ik heb er naar gezocht maar Google kan geen berichten over Tom met tijm vinden...;o)

Jan de Stripman zei

Bier met tijm blijkt nog te bestaan ook. Bedacht door ene Tim Vandenberghe. Dan hebben we dus Tom, Tijm en Tim...

martin zei

Dan is die tijm in je vensterbak ook nog een tam. Wie weet Jan komt de tour in 2026 door Soest en kom jij in een Soestse uitspanning Tom tegen die dan inmiddels bij Belgische TV commentaar verzorgt. (Over Thomas Dekker zal ik mijn mond maar houden.)

Annette Lemaire zei

:) leuk!