zondag 27 november 2016

Van de toestand in de wereld naar die op mijn balkon


Fidel Castro is overleden, in de VS worden de stemmen nog eens geteld, de oorlog in Syrië gaat maar door en bij ons stond Geert voor de rechter en werd Sylvana bedreigd. Laat ik het dus maar weer eens over de vogels op mijn balkon hebben.

Ruim een jaar geleden schreef ik dat het erg stil was op mijn vogelbalkon. Maar toen had ik een paar weken niet kunnen voeren vanwege de buitenschilders. Nu is het, zonder werklieden, ook heel rustig.

Ik heb zelfs al twee keer een lading beschimmelde pinda's weg moeten gooien. Zo weinig hongerige vogels zijn er op dit moment. Af en toe komt er een koolmees langs, die geen interesse toont in het vogelvoer, maar wel al een paar keer het lege nestkastje is gaan inspecteren.

Er zit soms een merel even op de balkonrand, maar het blauwebessenstruikje dat ik speciaal voor ze gekocht heb, is al een poosje leeggegeten. De enige regelmatige bezoeker is een roodborstje, dat de afgelopen week bij herhaling van de vogelpindakaas kwam eten.

Doe ik iets verkeerd ? Of is het de normale gang van zaken ? De nieuwsbrief van Nature Today gaf uitsluitsel. Ze schrijven dat ze de afgelopen weken meerdere vragen kregen van verontruste vogelliefhebbers. Ook die hadden nauwelijks vogels in hun tuin of op het balkon.

Ze geven er meerdere verklaringen voor: Het was een slecht broedseizoen, door het koude, natte voorjaar en dus zijn er momenteel minder vogels. Daarbij is er vol op voedsel in de natuur, dus de vogels hebben weinig aanleiding om bij ons voer te komen halen.

Dat kan ik alleen maar bevestigen. Het koolmezen broedsel in mijn nestkastje is mislukt. Toch waren er wel jonge mezen, merels en spechten op mijn balkon, gedurende de zomermaanden. Maar als nu de bomen vol beukennootjes, eikels en bessen hangen, dan zullen die jongen mijn balkon niet meer zo nodig hebben.

En ik zie wel redelijk veel vogels in de bomen van het park. Vooral houtduiven, soms met tientallen tegelijk. En de winter moet nog echt beginnen, dus wie weet wordt het eerdaags wel drukker en heb ik die zakken voer en potten pindakaas toch niet voor niets ingeslagen.
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mocht het echt koud gaan worden, dan keren ze heus wel weer terug. Gewoon promotie blijven maken :-).

Cor Uitham zei

houdt moed Jan

Cor Uitham zei

ik zag in elk geval een 'Lelijke Eend' wegrijden en die zag ik afgelopen week ook in keistad voorbij hobbelen

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dank voor de bemoedigende woorden...

@cor - Ik zie liever mooie eenden...;o)

Annette Lemaire zei

Hier ook niet veel actie bij het voederhuis.
En net als vorig jaar zitten de bessen nog aan de vuurdoorn.
Die werden altijd voortijdig opgegeten door de merels.

martin zei

Fidel had er vast een toespraak van 3 uur over kunnen houden met grappen, verstandige opmerkingen en af-en-toe een gaap.