zondag 25 december 2016

We hebben met z'n allen 'Nee' gezegd


Je hoort de opmerking regelmatig voorbijkomen als het om het Oekraïne referendum gaat: We hebben met z'n allen 'Nee' gezegd. Meestal gevolgd door een oproep aan de politiek, om daarom niet akkoord te gaan met het samenwerkingsverdrag met de Oekraïne.

Maar in werkelijkheid hebben we niet 'met z'n allen' nee gezegd. De opkomst was maar net boven de vereiste 30%. Bijna 70% van de kiezers heeft niet de moeite genomen om te gaan stemmen. Er is dus maar een bescheiden minderheid, zo'n 20%, die 'nee' gestemd heeft.

Zo was het ook bij die andere spraakmakende stemronden, in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Bij het Brexit-referendum heeft ruim 36%, van alle kiezers, voor uittreding uit de EU gestemd. In de VS was de opkomst nog geen 60% en iets minder dan de helft daarvan koos voor Trump.

Het is dus niet zo dat een meerderheid tegen het Oekraïne verdrag, voor de Brexit en voor Trump heeft gestemd. We weten natuurlijk niet wat de mensen die thuis zijn gebleven gestemd zouden hebben, maar het kan best dat een meerderheid er heel anders over denkt.

Als we de opiniepeilers mogen geloven dan was de meerderheid tegen de Brexit en tegen Trump. Bij het Oekraïne-verdrag was de meerderheid vermoedelijk gewoon niet geïnteresseerd. Maar van de 'ja'-stemmers is waarschijnlijk ook een deel weggebleven, in de hoop dat de kiesdrempel niet gehaald zou worden.

Bij verkiezingen kun je uit overtuiging gaan stemmen, uit overtuiging thuis blijven, of denken dat het allemaal wel goed zal komen. Als je niet gaat stemmen moet je achteraf ook niet klagen over de uitkomst, natuurlijk. Maar het laat allemaal wel zien dat onverschilligheid grote gevolgen kan hebben.

Laat dat een les zijn voor het komende jaar: Het komt niet vanzelf goed. We moeten allemaal onze stem laten horen.  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
Geen opmerkingen: