zondag 2 augustus 2015

Vliegverkeer, van de hinderlijke, overbodige en leuke soort


Schiphol krijgt een recorddrukte te verwerken vandaag, hoor ik net op het nieuws. Het is boven mijn hoofd al te zien. De hemel, die wolkenloos blauw had kunnen zijn, wordt al doorkruist door een web van vliegtuigsporen.

Elke keer als ik er iets over schrijf krijg ik reacties van mensen die denken dat het chemikaliën zijn, die door duistere machten over ons uitgespoten worden. Alsof we ongedierte zijn dat verdelgd moet worden. Of dat het de overheid is die op deze manier de opwarming van de aarde probeert te beïnvloeden.

Interessante theorieën, maar gewone uitlaatgassen zijn me al duister en vervelend genoeg. Waar is het allemaal voor nodig ? Ik zou het niet weten. Heeft het zin, of nut ? Welnee. Is het schadelijk en dom ? Reken maar !

Maar ja, voorlopig gaan we er gewoon mee door. Ook mensen die reuze begaan zeggen te zijn met het milieu stappen vrolijk een paar keer per jaar in het vliegtuig. Want je moet toch met vakantie.

Dat hoeft helemaal niet ! Ik ben al jaren niet op vakantie geweest en dat is helemaal niet erg. Ik ben echt niet ongelukkiger dan toen ik nog wel ging. En als je dan toch zo nodig een paar weken van huis wil, het kan ook per trein, boot, auto, fiets of zelfs te voet.

Ondertussen is het ook topdrukte op mijn vogelbalkon. En dat is ook vlegverkeer, maar dan van het aangename en nuttige soort. Vanochtend zag ik al koolmezen (soms zitten er 6 of 7 tegelijk), pimpelmezen, vinken en boomklevers. De grote bonte specht komt ook elke dag langs, het is prachtig om te zien.

En het vogelvoer vliegt er met zakken tegelijk doorheen. Er zijn in deze tijd van het jaar, als de meeste vogels uitgebroed zijn, nu eenmaal veel meer vogels dan in de winter. Dus iedereen die denkt dat je ze dan moet voeren moet zich nog maar eens bedenken. Nu is de juiste tijd, 's winters is het vaak maar stil op het balkon.

Als je de vliegbewegingen via internet wil volgen, het overbodige en nutteloze vliegen van de mens is te zien op flightradar24.com 

Het vogelverkeer rond de voedertafels is te volgen via allerlei webcams. Op deze site staat een mooi, wereldwijd, overzicht. 

Een Nederlandse voedertafel-webcam staat bijvoorbeeld in Wageningen... De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Tja Jan, het zijn niet alleen mensen die vliegen. Wat denk je van de luchtvracht?

Antoinette Duijsters zei

Voor mij is het ook al heel lang geleden, vakantie, maar ik mis het niet.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nou, dat is ook behoorlijk overbodig. Ik snap niet waarom we hier appels uit Nieuw Zeeland moeten eten...

@antoinette - Ik wil mijn plantjes niet alleen laten...;o)

martin zei

Jan ik nam de trein en dat deed ik alleen om jou te plezieren. 11 uur en je zit op een Spaans strand of in een bos.

Jan de Stripman zei

Dat is tof van je Martin !