zondag 26 juli 2015

Zomerstorm teistert Nederlandse kust


Het is een kop uit de Telegraaf van een jaar of wat terug. Zo eentje met dikke letters, die de hele breedte van de pagina, toen nog in groot formaat, besloeg. Er onder stonden foto's van omgewaaide caravans en stukgewaaide bungalowtenten.

Alleen de storm was niet gekomen. In hun ijver, om als eerste het sensationele nieuws te brengen, had de Telegraaf-redactie vast een verhaal geschreven en wat foto's uit het archief erbij gezocht. Maar je weet het nooit met het weer, soms houdt het zich niet aan de voorspellingen. Dit keer was de storm aan onze kust voorbij gegaan, maar toen was het te laat om het krantenartikel nog tegen te houden.

Gisteren was dat wel anders. Eens kijken wat er op de website van de Telegraaf staat. 'Chaos Op De Zwarte Cross', door de harde wind is het een en ander omgewaaid op het festivalterrein; 'Boom Waait Op Huis' en 'Storm Houdt Huis In Nederland'. Geen woord van gelogen deze keer.

Bij ons op Soestdijk is het redelijk meegevallen, allemaal. Voor zover ik kan zien staan alle bomen, in de directe omgeving van ons huis, nog overeind. Mijn balkonplanten hebben het overleefd en de vogels vliegen vanochtend weer, in het vriendelijke ochtendzonnetje, op het balkon, alsof er niets gebeurd is.

Maar een klein stukje verderop is wel degelijk schade aangericht, door de storm van gisteren. Op de website van de Soester Courant staat een foto, de Wilhelmina Linde, die achter een fraai smeedijzeren hek aan de hoofdweg stond, is omgewaaid.

De boom is daar geplant, in 1898, ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van onze huidige koning. Op Wikipedia lees ik echter dat de oorspronkelijke boom al eens vervangen is door een andere. Ik kan me daar niets van herinneren, maar in dat geval was de boom geen 117 jaar oud, maar misschien 50 of 60 jaar.

Jammer blijft het, natuurlijk, zo'n Linde kan veel en veel ouder worden. Vroeger werden ze vaak, bij de kerk, op het dorpsplein aangeplant, zo'n oude rakker heb ik eens bewonderd in Hilvarenbeek. Die boom wordt de 'Gebodenlinde' genoemd omdat men er vroeger de wetten en geboden afkondigde. Volgens verscillende websites is hij aangeplant in 1676 en heeft de stam een omtrek van bijna 7 meter.

Maar de oudste linde van ons land schijnt die van Sambeek te zijn. Het is in ieder geval de de dikste, met een stamomtrek van 7,9 meter. Deskundigen schatten de leeftijd van deze boom op tussen de 350 en 500 jaar.

Nog niet zo heel lang geleden stond er ook een monumentale lindeboom achter de oude kerk van Soest. Die is in het jaar 2000 gekapt, omdat hij een gevaar zou zijn voor het verkeer. Ik schreef daar zelf al eens iets over in dit blog... 


Hopelijk is bij jullie verder de schade meegevallen...De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Altijd zonde als zulke oude bomen worden gekapt. Geen storm in Antwerpen gisteren. Wel regen.

martin zei

Net geholpen met een druif uit de sloot halen. Hij was er met pergola en al ingewaaid.