maandag 17 augustus 2015

Mooi mosje

Het is een foto die ik alweer een paar maanden geleden maakte. Een merkwaardig groeiseltje dat ik ontdekte onder het bessenstruikje dat ik op het vogeltjesbalkon had gezet. Geen bessen, maar wel dit bijzondere plantje.


Ik dacht direct dat het een soort mos was, al had ik nog nooit zoiets gezien. Die merkwaardige, doorschijnende kuipjes, op dat blad met die enorme poriën. Ik zocht op internet eerst naar 'bekertjesmos', maar dat zag er heel anders uit.

Uiteindelijk kwam ik uit bij 'parapluutjesmos'. Het blijkt dat die kuipjes maar één van de manieren zijn waarop dit plantje zich voortplant. Het bloeit ook met 'bloemetjes', zo mag je ze eigenlijk niet noemen, geloof ik, maar ze lijken erg op kleine parapluutjes.

Het hele mosje is trouwens piepklein, hooguit een paar centimeter en ik heb dus flink ingezoomd. Ik heb het plaatje al eens op Twitter en Facebook gezet, maar sinds een tijdje staat het als bureaublad-plaatje op mijn laptop en elke keer als ik het zie ben ik weer verwonderd. Dat dat zomaar, gratis in een bloempot op balkon komt groeien. En het schijnt niet eens zeldzaam te zijn. Zoek er maar eens naar, op een vochtig plekje in je tuin, of zo...

Klik op de foto voor een grotere weergave.