zondag 31 mei 2015

Jonge koolmezen ?


Vanachter de bomen van het park klinkt het gebonk en geruis van een 'dance-event', dat gehouden wordt in de tuin van Paleis Soestdijk. De avondzon komt net om de hoek van de flat schijnen, zodat de koolmees die om de paar minuten af en aan vliegt fraai belicht wordt.

Ja, ik heb in het verleden al eens te vroeg gejuicht en volkomen zeker van een goede afloop ben ik nu ook niet, maar er zitten jonge mezen in mijn nestkastje. Een tijdje terug maakte ik foto's van een mees, die met een snavel vol witte pluizen op de balkonrand zat.

Maar dat er aan een nestje gebouwd werd wil niet automatisch zeggen dat er met succes gebroed wordt. Dat hebben we in het verleden al een paar keer meegemaakt. Prachtige compleet afgewerkte nestjes heb ik al in mijn kastje aangetroffen, zonder eieren, zonder jongen. En dode kuikens heb ik er ook al eens uitgehaald.

Na al die jaren weet ik dat het, op mijn balkon in ieder geval, vaker mis gaat dan goed. En het lijkt er op dat er maar één volwassen mees met het nestje bezig is. Het vrouwtje.

Normaal gesproken worden vrouwtjesmezen gevoerd door de mannetjes. Dat gebeurt al voor er eitjes gelegd worden. Zij heeft dan extra voeding nodig en hij kan aantonen dat hij een goede vader is, die veel voedsel aan kan dragen als de jongkies er eenmaal zijn.

Ik zag haar een paar dagen geleden, op de balkonrand, een hele tijd bedelen om voer, bij een onverschillig manspersoon dat aan het pindakorfje hing. Hij trok zich er allemaal niets van aan en vloog na een paar minuten weg, alsof zij niet bestond.

Dat geeft toch te denken. Was het het verkeerde mannetje waarbij zij aan de bel trok, of is hij gewoon een vader van niets, die zijn pleziertje gehad heeft en nu gaat pierewaaien met andere mezenvrouwtjes ?

Misschien interpreteer ik het ook wel helemaal verkeerd en zien we ze straks alle twee enthousiast in de weer met het voeren van de kuikens. Maar als ik het bij het rechte eind heb is het geen goed nieuws. Dan zou het allemaal nog wel goed kunnen gaan, als het broedsel niet te groot is, een kuiken of 5, 6, kan ze alleen nog wel aan. Maar als het er 10 zijn dan wordt het penibel.

Voorlopig kan ik weinig anders doen dan afwachten. Als ze jonge mezen net uit het ei zijn, zoals ik denk, dan vliegen ze pas over ruim twee weken uit...


O, net zag ik twee mezen vlak achter elkaar het kastje binnenvliegen ! Het is toch een compleet gezin...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Kijk hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

brekebeen zei

Ik zit al te duimen, Jan, het moet toch een keer lukken :-)

Jan de Stripman zei

@brekebeen - Het is in 7, of 8 jaar maar één keer goed gegaan, bij ons nestkastje. Toen hadden we wel meteen 12 pimpelmezen, dus als het goed gaat, dan ook meteen echt goed...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ga je ze trakteren bij succes :-)?

martin zei

Natuur en avontuur achter de voorruit.
Volgende week ga ik een weekje fietsen.
Bedacht me dat ik dan het opgroeien van mijn
bilzenkruid en doornappel meot missen die
net ontkiemd zijn. Vreemd ga ik eens weg (met de
boot heen en met een andere terug) wil ik het avontuur
in de vensterbank niet missen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Reken maar ! Dan hang ik de vogelpindakaas weer buiten...;o)

@martin - Ja, ik zou nu ook echt niet van huis willen...;o)