zondag 3 mei 2015

Het hele jaar vogels tellen met de Jaarrond Tuintelling


De regelmatige lezer van mijn verhaaltjes weet dat ik elk jaar enthousiast meedoe met de Tuinvogeltelling van Vogelbescherming. Ik heb wel geen tuin, maar door listig voer op te hangen weet ik vogels naar mijn balkon te lokken. Ach, jullie hebben vast de foto's wel eens gezien.

Er zijn mensen, ook onder mijn vrienden en volgers, die de Tuinvogeltelling maar kinderspel vinden. Zij tellen het hele jaar door, melden hun bevindingen op waarneming.nl of zijn aangesloten bij SOVON, het officiële vogel-tel-orgaan van ons land.

Ik ben zelf wel eens benaderd, door zo'n officiële teller, nadat ik iets geschreven had over de reigers in ons park. Het schijnt dat die niet door een SOVON-medewerker in de gaten worden gehouden en mij werd gevraagd om die taak op me te nemen. Leuk ! Alleen kan ik maar af en toe de deur uit om te gaan kijken hoe het met de vogels gaat, dus heb ik er vanaf moeten zien.

Sindsdien tel ik weer eens per jaar een halfuurtje en hoop dat er dan eens iets leuks of bijzonders op m'n balkon verschijnt, wat helaas maar zelden gebeurt. Gelukkig is er nu een mogelijkheid om, ook als je niet zo vaak het vrije veld, of het park in kan, meer en vaker vogels te tellen: De Jaarrond Tuintelling .

De officiële, wetenschappelijke vogeltellers zijn in gaan zien dat de tuinen en balkons van ons land, belangrijke leefgebieden voor vogels zijn. De eenmalige telling, één keer per jaar, geeft maar een beperkt beeld van wat er allemaal aan vogelleven en andere natuur, in en rond de Nederlandse woningen, voorkomt.

Als je je als natuurliefhebber inschrijft op de website, van de Jaarrond Tuintelling, kun je aangeven wat voor soort tuin of balkon je hebt, in wat voor omgeving je woont en vervolgens kun je het hele jaar doorgeven wat je zoal in en om je tuin, balkon en huis ziet voorbijkomen.

En niet alleen de vogels mogen geteld worden. Ook insecten, spinnen, amfibieën zoogdieren en wilde planten kun je doorgeven. Je kunt net zo vaak tellen als je wilt, je kunt weektellingen doorgeven, alles wat je die week gezien hebt, of korte periodes tellen, bijvoorbeeld elke week een vast moment.

Je kunt aangeven of een vogel, of ander dier, in je tuin, of op je balkon zat, of alleen maar voorbijvloog. Je kunt bijzondere gedragingen melden, of het om jonge of volwassen dieren ging enzovoort. Maar als je dat allemaal te ingewikkeld vindt kun je ook simpel turven wat je gezien hebt.

Kortom een leuke mogelijkheid voor ieder die doorheeft dat de natuur niet alleen ergens ver van huis, in een bos of op de hei te vinden is, maar ook gewoon om ons heen, elke dag, direct in onze leefomgeving.

Ps: Mijn mailwisseling met de gemeente, waar ik vorige keer over schreef, over de hekken in het park, heeft er toe geleid dat één van de hekken aangepast gaat worden. Over het andere wordt nog nagedacht. Ik heb met de wijkmanager en een mevrouw van de WMO-raad de hekken bekeken en de problemen besproken. Nu maar even afwachten wat het resultaat uiteindelijk wordt...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Goed initiatief. Op mijn balkonreling zit één keer per jaar een duif en twee weken geleden ineens een meeuw.

Antoinette Duijsters zei

Op mijn balkon komen alleen turkse tortels en merels:-)

Jan de Stripman zei

@Zelfstandig Journalist en @Antoinette - Maar bij deze telling mag je ook alles meetellen dat je vanuit je huis ziet zitten, of ziet overvliegen. Bij mij telt nu het park aan de overkant ook mee. En dat scheelt een slok op een borrel...;o)