zondag 17 mei 2015

Moet ik me er nu weer boos om maken ?


'The Farmer feeds us all', zong Ry Cooder en daar zit wel wat in. De strekking van zijn lied is dat de boer altijd in de schulden zit en vreselijk moet sappelen, terwijl wij ondertussen onze buik vullen met zijn producten en de handelaren en de banken er ook goed garen bij spinnen.

Het is een lied uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen het in de VS bar en boos was. Ondertussen is er wel iets veranderd, maar ik wil best geloven dat de boerenstand nog immer hard moet werken voor de kost.

Maar, hoewel wij allemaal van de boeren profiteren, ondervinden we ook nadelen van hun noeste arbeid. De veeteelt levert een belangrijke bijdrage aan de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld.

De landbouwmethoden zijn zo effectief dat er tussen de gewassen geen ander plantje meer groeien wil en er nog zo weinig insecten voorkomen, dat vogels en andere wilde dieren daar onder te leiden hebben. Door landbouwgif zijn sommige sloten geheel ontdaan van leven.

En, omdat boeren schade zouden ondervinden, mogen er tegenwoordig door het hele land ganzen vergast worden. Ook wordt er door sommige provincies vergunning verleend om 's nachts op vossen te jagen en las ik deze week dat er steeds minder koeien in de wei staan.

Dus... Die boeren hebben het lang niet gemakkelijk. Maar omdat zij hun koeien op stal houden en de vossen doodschieten wemelt het van de ganzen, die ze dan weer moeten vergassen. Ondertussen spuiten ze de insecten dood en kan ik nu bij ons dorp door de polder rijden zonder ook maar één vogel te zien.

Tel uit je winst...

Dat ganzen vergassen is nog zinloos en dom ook. Want door een deel van de ganzen af te maken, geef je de overlevenden alleen maar meer kans om zich succesvol voort te planten. Het zou zinniger zijn om te zorgen voor minder lege weilanden met sappig gras en meer roofdieren.

Maar dat ik me er boos om maak haalt natuurlijk weinig uit. Uiteindelijk zullen we tot een verstandigere landbouw en veeteelt moeten komen. Daarvoor moeten politici op andere gedachten gebracht worden. Niet alleen die sappelende boer sparen, maar ook de insecten, vogels, vissen, wilde planten, zoogdieren, inclusief rovers als de vos. En dat zelfde geldt natuurlijk voor de vissers, de vissen en de zee.

Uiteindelijk is dat in ons aller voordeel...De SP en de Partij Voor De Dieren zetten zich in voor een ander, diervriendelijker ganzenbeleid
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Kijk hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Grote graslanden met eiwitrijk gras en dan verbaas dat daar ganzen massaal op afkomen.
dat men eens gaat nadenken.

martin zei

Ganzen gaan steeds meer kattengedrag vertonen. Met volle buik languit en grazen dat doen ze in deeltijd.

Het ging hier net bij boeken ook over. Een beetje Kant, Lao Tsé en Remarque om een pleidooi voor diversiteit vorm te geven.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik las dat het om een half miljoen ganzen gaat. Dan ben je wel even bezig ...

Jan de Stripman zei

@antoinette - Dat zou wel nodig zijn, ja...

@martin - Die aflevering moet ik nog maar eens terug kijken...

@zelfstandig journalist - Het zijn grote aantallen, die met afschot of vergassen helemaal niet te beïnvloeden zijn. Als je iets wil doen moet je de leefomstandigheden veranderen...