zondag 24 mei 2015

Waarom moet alles altijd zo zoet ?


Het ligt natuurlijk aan mij, ik ben gewoon geen zoetekauw. Het water loopt me niet in de mond bij snoepgoed, taarten en toetjes. Frisdrank lust ik niet, veel te zoet. Vruchtensap drink ik alleen vermengd met water, jus d'orange uit een pak is zo mierzoet, dat kun je als limonadesiroop gebruiken.

Hetzelfde met vruchtenyoghurt. Best lekker, maar alleen als je er voor de helft naturelyoghurt doorheen mengt. En kom bij mij niet aan met nieuwerwetse vruchtenbiertjes (jakkie!) of radler. Dat laatste is toch gewoon sinas met een schuimkraag ? Heel vies... dat ze dat bier durven noemen begrijp ik echt niet.

En met thee is het al net zo. Van Sinterklaas kreeg ik een leuk kistje cadeau met verschillende smaken thee. Er zat ouderwetse Engelse melange in en Earl Grey, dat vind ik nog wel lekker. Maar ook iets met een naam als 'winterthee', zoet spul, waar veel te veel kaneel aan toe was gevoegd.

Toen de thee, waarmee het kistje gekomen was, op raakte ging ik naar de supermarkt om nieuwe smaken te kopen. Dat viel niet mee. Er is bijvoorbeeld vrijwel geen groene thee te krijgen zonder vruchtensmaak. En het pakje, dat ik kocht omdat er op stond dat het in de stijl van Shrilanka was, bleek bij thuiskomst naar kauwgomballen te smaken. Heel erg zoet.

Ook de Hollandse melange, van een groot theemerk, smaakte bij thuiskomst naar ranja. In plaats van interessante theesmaken, uit Java, zoals het pakje beloofde, overheerste de sinaasappelsmaak die men toegevoegd had. Vast omdat Holland en de appeltjes van oranje bij elkaar horen. Zonde...

Niet dat ik geen lekkere thee gevonden heb, hoor. Ceylonthee is prima. En bij de plaatselijke delicatessenwinkel kocht ik Darjeelingthee die heerlijk was. Ook scoorde ik daar mijn meest bijzondere thee tot nu toe: Lapsang Souchong, Chinese thee met rooksmaak.

Ik had dat in het verre verleden wel eens gedronken en herinnerde me dat het naar rookworst smaakte. Nou, dit pakje theezakjes, die elk afzonderlijk dicht geseald waren, smaakte meer naar een smeulende barbecue. Best lekker !

Alleen de rooklucht, die zelfs uit het dichte pakje opsteeg, was zo overweldigend, dat ik het niet bij de andere thee in het kistje kon doen. Dan maar met een plastic zak er omheen in het keukenkastje. Maar toen ik dat de daaropvolgende keer open deed, kwam de rookgeur me tegemoet.

Nog een plastic zak er omheen ? Dat hielp niet. Door twee zakken, het doosje en de afzonderlijke verpakking van elk zakje heen, rook nog het hele kastje naar walmende houtskool.

Nu zit de Lapsang Souchong, met doosje en plastic zak, in een afgesloten plastic koelbox. Dat is afdoende. Maar mij hoor je er niet over klagen, het is lekkere thee en absoluut niet zoet...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Kijk hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


9 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik houd wel van zoet, maar matig. Wat thee betreft: groene thee is prima, maar groene thee met mint is net iets lekkerder. Zwarte thee vind ik dan weer ... te zwart.

Antoinette Duijsters zei

Rooksmaak en geur, laat ik dat nou heel vies vinden.:-)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Je gaat me toch niet vertellen dat je iets tegen zwart hebt !?
En...eh... It's not easy being green...;o)

@antoinette - ik ben de enige hier in huis die het lekker vindt. Laatst kon ik eindelijke een kopje delen met een vriend die op bezoek was, anders moet ik zo'n pot thee helemaal alleen leeg drinken..;o)

martin zei

Lang geleden, lapsang. Ik drink wel veel hinese thee. Gewoon bij de Chinese toko vandaan in gootverpakking. Maar daar staat deze niet bij.

Maar een goeie kriek, lust je die wel van mort subiet bijvoorbeeld (je weet wel met zo'n champagnekurk)?

Jan de Stripman zei

@martin - Die heb ik laatst in een restaurant, per ongeluk, besteld. Ik dacht dat het de Gueuze was en kreeg toen de kriek. Tsjonge wat was die zoet ! Gelukkig was er iemand anders aan tafel die het wel lekker vond. Bij mijn zuurkoolschotel ging dat echt niet...;o)

Jan de Stripman zei

De kriek van Liefmans vond ik wel altijd erg lekker. Maar daar zit meer smaak aan dan alleen zoet...

martin zei

Was dat wel die met kurk. Die heeft toch ook veel meer smaak dan alleen de krieken. Goed voor warm weer en bij zuurkool een mooi biertje wat mij betreft. Maar smaken verschillen, zeght de geheelonthouder.

Jan de Stripman zei

De fles was al ontkurkt toen ik hem geserveerd kreeg, maar het was zo'n klein model champagnefles, dus ik denk dat er een echte kurk op gezeten heeft...
Uiteraard verschillen de smaken en ik vind iets al snel te zoet, dus...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb helemaal niets tegen zwart, maar zwarte thee vind ik gewoon niet lekker. Over Kriek gesproken: mort subite is zoeter en heeft volgens mij ook een hoger alcoholpercentage dan Liefmans. Als ik Liefmans drink, gebeurt er niets bij mij. Een mort subite wil wel eens naar mijn hoofd stijgen.