zondag 22 maart 2015

Guerrilla tuinieren


In het verleden heb ik al wel eens verteld over de bomen die in mijn dorp, in de afgelopen tijd, in grote hoeveelheden gekapt zijn. Hele wijken zijn grotendeels van groen ontdaan, bomen en struiken weg, makkelijk te onderhouden grasvlaktes ervoor in de plaats.

Ik woon tegenover een park waar deze winter ook flink gesnoeid is, maar waar de bomen gelukkig gespaard zijn gebleven. Wat verderop in de buurt zijn twee straten helaas wel van alle bomen ontdaan. Er moet gewerkt worden aan de riolering en dan staan ze maar in de weg.

Het gebeurt op meer plaatsen in het land. Laatst hoorde ik dat in Almere 2500 bomen gekapt zijn. Er worden er 900 terug geplant. De argumenten van de kant van de gemeente: die bomen stonden op de verkeerde plaats, ze duwden de bestrating omhoog en zoals de briljante burgemeester Jorritsma zegt: 'Uiteindelijk hou je altijd minder bomen over dan je geplant hebt.'

Maar dit is geen uitdunnen, dit is kaalslag.

Gelukkig is er ook veel protest en zelfs een ondergronds verzetsbeweging: Guerrilla Gardeners. Mensen die illegaal bomen, struiken en ander groen aanplanten in de openbare ruimte.

Zelf ben ik er, met mijn teer gestel, helaas niet toe in staat, maar dat het heel makkelijk is om bomen te kweken weet ik uit ervaring. Zet een grote bloempot met aarde op je balkon en je hebt een goede kans dat daar vanzelf een berk in komt groeien. Ik heb zelfs essen, beuken en eiken op mijn balkon gehad !


Je kunt ook, onder bomen in het park of bos, eikels, beukennootjes, esdoorn-vleugeltjes en dergelijke verzamelen en in je balkonpot doen. Of zelfs in het voorjaar zaailingen uitsteken, bijvoorbeeld onder bomen in openbare gazons, aangezien de jonge boompjes daar anders toch weggemaaid zouden worden.

In een bloempot gaat zo'n boompje op den duur kwijnen, maar als je het dan ergens in het gemeenteperk plant, zul je ervan staan te kijken hoe hard het groeit. Binnen twee of drie jaar is zo'n sprietje een meter of 5 hoog.

En komt er dan een groepje vlijtige hoveniers langs om de boel weer kaal te slaan (wat een naar destructief beroep hebben die lui toch) dan heb je ondertussen alweer nieuwe boompjes gekweekt. Zo houden we de boel toch groen...!

Ps: Bessenstruikjes, goed voor insecten in het voorjaar en vogels in het najaar, zijn trouwens verrassend goedkoop. Voor 3 euro bestel je bij Vivara al een meidoorn, of vlierbes. En die doen het ook prima in het gemeenteperk..

Zie ook:

2500 bomen gekapt in Almere: Beladen boomfeestdag... De website van een Britse grondlegger van het Guerilla Gardening, Richard Reynolds: http://www.guerrillagardening.org/De Strip: De strip van deze week is gemaakt door Jan de Stripman. Klik hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 en deel 4 van deze episode...

Klik hier voor deel 1,  deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het vorige verhaal van de Geheimzinnige Hulpman.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je had een oerwoud op je balkon kunnen creëren :-)!

Antoinette Duijsters zei

het is ook overal het zelfde, niet alleen de gemeenten, maar ook de mensen zelf. Steeds meer steen tuinen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Er zijn momenten geweest dat het enigszins uit de hand driegde te lopen. Maar ik heb ook een paar bomen weg kunnen geven aan mensen met een tuin...;o)

@antoinette - Dat is de volgende stap: Ongevraagd bomen planten in tegeltuinen...;o)

martin zei

Doe mij de strip maar.