zondag 16 november 2014

Slapeloosheid komt met de jaren


Vroeger, jongens, vroeger sliep ik zonder moeite een gat in de dag. Als ik niet door plicht, familie of vrienden gestoord werd sliep ik zo door tot een uur of 2 in de middag. Een uur of 10, soms zelfs 12, bracht ik met gemak, fluitend, nee, slapend door. Vooral als de voorafgaande avond een gezellige was geweest.

Dat is nu wel anders. Op gewone dagen moet ik al blij zijn als ik een uur of 6 achtereen slaap. Meestal wordt ik 's nachts een paar keer wakker en het lukt me lang niet altijd om dan de slaap weer te vatten. Dan kan het voorkomen dat ik om half 4 's ochtends al klaarwakker ben.

De enkele keer dat ik naar feestje, of gezellige samenkomst, ben geweest kan ik tegenwoordig vaak helemaal niet in slaap komen. Dan mag ik al blij zijn als ik ergens tegen het krieken van de morgen even een half uurtje wegdoezel. Het zal de leeftijd wel zijn.

Als ik op internet zoek naar 'slapeloosheid en ouderdom' blijkt dat er inderdaad een verband is. Volgens somnio.eu lijdt maar liefst de helft van de 50-plussers aan één of andere slaapstoornis. Maar elders lees ik dat een gezonde slaap tussen de 5 en 10 uur duurt. Dus met mijn 6 uur is er nog geen man overboord.

Echt zorgen moet ik me pas gaan maken als ik een paar maanden achtereen elke ochtend om 4 uur wakker ben. Dan bestaat de kans dat ik me de hele dag moe ga voelen (heb ik sowieso wel eens last van) en prikkelbaar of geëmotioneerd ga reageren op mijn omgeving (heb ik nooit last van !).

Maar ook dan is mijn nachtrust nog niet reddeloos verloren. Op de website insomnie.nl staan tips en oefeningen. En mochten die niet helpen dan kun je je altijd nog opgeven voor een slapeloosheidspanel.

Okee, dat doe ik nog maar even niet. Die 1 of 2 keer in de week, dat ik een paar uur slapeloos lig te zijn, luister ik naar een muziekje op mijn mp3-speler, of naar een gedownload radioprogramma. Zo haal ik de ochtend ook wel...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Kijk hier voor deel 1 en deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6  en deel 7 van het voorafgaande verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb er al jaren last van. Word tegen vijf uur 's ochtends al wakker. Denk dat het komt doordat ik jaren rond zes uur opstond vanwege werk. Mijn lichaam wil die routine maar niet veranderen, schijnt.

martin zei

Heb jaren slecht geslapen. Niet of om 4 uur al wakker. Het sloopt je lichamelijk en geestelijk.

Nu slaap ik weer beter, omat ik slaap met pijnstiller; wordt ik nu wakker dan slaap ik meestal weer verder en lig neit wakker van de pijn.

Dat niet slapen na een avondactiviteit herken ik. Daarom doe ik 's avonds bijna nooit meer wat. (B ovendien ben ik dan vaak toch al te moe.) Die aanslag op mijn rust kan ik eigenlijk niet hebben.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Sinds mijn vrouw niet meer werkt staat de wekker een uurtje later. Maar ik ben nog altijd op dezelfde tijd wakker...

@martin - Dat doe ik een enkele keer wel eens, een pijnstiller. Kan helpen...

Anoniem zei

Dan prijs ik me "gelukkig", sinds Vroems is overleden, 3,5 jaar geleden, slaap ik als een os. Voor het eerst van mijn leven, vaak de hele nacht door, 9 tot 10 uur is geen uitzondering, als ik dan niet wakker zou worden omdat de blaas overvol zit, zou ik zeker nog 5 uur doorslapen. Maar het helpt niets tegen vermoeidheid, helaas.
In al die jaren daarvoor sliep ik half wakker, zoals ik het noem, zelfs de bedmijt hoorde ik lopen (stampen). Maar ik was en ben toch altijd te moe om naar muziek of radio te luisteren. Fijn dat jij dat wel kunt.

Supplementen tegen slapeloosheid zei

Probeer een routine aan te nemen en elke dag hetzelfde te doen voor je gaat slapen. Dit vertelt je lichaam dat het tijd is om tot rust te komen. Neem een warme douche, lees een boek of luister wat naar rustgevende muziek. Relaxen in een ruimte met gedimd licht kan hier ook bij helpen.