zondag 2 november 2014

CD-boxen, alles en veel meer dan er ooit te koop was


Een jaar of 30 geleden werd de Compact Disk, kortweg CD, gelanceerd als het medium van de toekomst. Muziek zou vanaf dat moment, gedigitaliseerd, superieur van kwaliteit, slijtvast, zonde ruis of tikken, voor eeuwig op de glimmende schijfjes vastgelegd kunnen worden.

Inmiddels weten we beter. Veel muziekliefhebbers hebben in de afgelopen decennia hun langspeelplaten aan de straat gezet, na alles zelf op cd te hebben gebrand. Die komen nu tot de pijnlijke ontdekking dat die zelf gebrande schijfjes niet meer af te spelen zijn. Zelfs in de winkel gekochte, officiële cd's weigeren soms al na een paar jaar dienst. En dat terwijl lp's en zelfs de veel kwetsbare cassettebandjes, het na 20 of 30 jaar nog prima doen.

We zijn er ingestonken ! CD's zijn niet onkwetsbaar en zelfs als ze niet zichtbaar beschadigd zijn kunnen ze er zomaar, zonder waarschuwing mee ophouden. De echte audiofielen, die zweren bij het warme geluid van ouderwetse langspeelplaten, hebben gelijk gekregen.

De jeugd van tegenwoordig koopt dan ook geen cd's meer. Die luisteren naar muziek via internet en hebben geen privé verzameling, hooguit een favorietenlijstje. Toch heeft de cd, voor de oudere jongeren, ook één enorm voordeel: alles is weer te krijgen en zelfs veel meer dan er ooit te koop was.

Omdat het produceren van cd's zo goedkoop is brengen platenmaatschappijen een enorme hoeveelheid oude muziek op de markt. Muziek die in het lp-tijdperk alleen door zeer vasthoudende speurders, in obscure winkeltjes en via duistere kanalen te vinden was, is nu zonder problemen via de grote internetwinkels te bestellen.

Niet alleen oude jazz en blues, vanaf de jaren '20, vaak digitaal opgepoetst en van de meeste kraak en ruis ontdaan, maar ook onze helden uit de 60's en 70's. Oude lp's opnieuw uitgegeven in fraaie cd-boxen, met bonustracks, unieke foto's en uitputtende informatie.

Bijvoorbeeld:

Skydog, the Duane Allman retrospective (7 cd's) – Kost ruim 150 euro, maar er zijn ook 2 dubbelcd's, getiteld Anthology, die wat vriendelijker geprijsd zijn. Naast de bekende opnamen, met de Allman Brothers, vooral veel aandacht voor het vele sessiewerk dat de legendarische bluesrock-gitarist, in zijn korte leven deed.

Irish Tour '74, Rory Gallagher (8 cd's) – Nog een te vroeg overleden gitaarheld. Voor nog geen 50 euro, de volledige concertregistraties, jamsessies en op dvd de bijbehorende documentaire.

Soundtracks, Ry Cooder (7 cd's) – Minder dan 3 tientjes ! Filmmuziek die Cooder schreef voor films als Paris Texas, Crossroads, The Long Riders en Johnny handsome.

Rad Gumbo, the complete Warner Bros years, Little Feat (12 cd's) – Alles wat de band voor WB heeft opgenomen tussen 1971 en '90. Voor nog geen 60 euro.

En er is nog veel meer. Won ik een prijsje in de loterij, dan zou ik het wel weten...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Kijk hier voor deel 1 en deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6  en deel 7 van het voorafgaande verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men8 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die Ry Cooder klinkt wel interessant. Moet zeggen dat al mijn CD's het nog steeds doen, zover ik weet. De eerste is toch al meer dan 20 jaar oud.

Jan de Stripman zei

Van mijn zelf gebrande cd's heb ik er al een stuk of 5 weg kunnen gooien. En er zijn ook een paar fabrieksexemplaren die het niet meer willen doen, helaas...

Anita Lankamp zei

Tot nu toe doen al mijn (fabrieks)cd's het nog perfect. Daarnaast heb ik nooit mijn lp's weggedaan noch mijn platenspeler al heb ik aan die laatste nu niet veel meer daar ik ondertussen wel een ander stereo set heb waar geen aansluiting op zit voor een platenspeler. Ik kan er daarentegen wel cassettebandjes in afspelen die ik ook allemaal nog heb. Ik nam in mijn jeugd (80-er jaren) hele radioprogramma's op met nog steeds vind ik de beste muziek.Het schijnt trouwens dat de lp weer terug aan het komen is.

Jan de Stripman zei

@anita - Dat klopt. De lp is ook nooit helemaal weggeweest. En inmiddels brengen veel artiesten hun werk ook weer op lp uit.
Komt het hoesontwerp ook veel beter tot zijn recht...;o)

martin zei

CD's gelijk op je computer zetten dus. Kan je ze overal op overnemen. Vaak weet je computer dan ook hoe zo'n CD of de uitvoerende heet.

Jan de Stripman zei

@martin - Dat doe ik in ieder geval met alle nieuwe cd's die ik koop. Dat zijn er niet heel veel, dus het is te doen.
Maar het schijnt dat de geluidskwaliteit wel weer minder is als je er mp3's van maakt...

Martien Tempelman zei

De gekochte (!) CD's doen het bij mij nog allemaal. De meeste LP's zijn bij mijn jongste zoon. Bijna alle muziek staan bij mij op de laptop.
Een TIP.
Blijft over: Spotify.
:-))

Jan de Stripman zei

@martien - Een groot deel van mijn oude lp-collectie en een deel van de bandjes staat inmiddels ook op de harde schijf. Niet vergeten daar dan weer een back up van te maken ! Harde schijven hebben ook niet het eeuwige leven...;o)