zondag 30 november 2014

Het moderne protestlied – Laten we de wereld ontfukken


Okee, dat is geen mooi Nederlands. Maar ik weet ook niet hoe ik het anders vertalen moet. Ontpesten, of ontkloten heeft toch een heel andere lading. Het was wel de mooiste slogan die ik afgelopen week tegenkwam: 'Let's Unfuck the World !'

Het is de titel van een lied L.U.T.W. With Love And Peace geschreven door John Watts, de zanger van Fischer-Z, een bandje dat onder de iets oudere jongeren nog wel bekend zal zijn. John protesteert ermee tegen de manier waarop de media het nieuws brengen, de mensheid opzwepen en de sfeer verpesten.

Dat ik op John Watts stuitte kwam door een kleine zoektocht, naar aanleiding van een discussie op Facebook over een andere zanger op leeftijd, Bob Geldof, die een oud lied opnieuw opnam ten bate van de slachtoffers van Ebola. Bob werd van links en rechts aangevallen.

Hij zou beter direct geld kunnen storten zei men. Bovendien schijnt hij in de omgang een hork te zijn en de belastingen te ontwijken. Mag zo wezen, ik ben geen grote fan van Bob, maar alle beetjes helpen als het om Ebola gaat.

Waarom zijn er eigenlijk zo weinig protestliederen tegenwoordig, vroeg ik me vervolgens af. Er is toch genoeg om je druk over te maken. Gaat de jeugd niet meer de barricades op ? Of zit ik niet goed op te letten.

Van alles een beetje waarschijnlijk. Mijn bescheiden speurtocht leverde een aantal mooie liederen op, maar het valt me wel op dat het de oudere artiesten zijn die ten strijde trekken. Bijvoorbeeld:

Jackson Browne, die al sinds de jaren '70 op demonstraties tegen kernenergie speelt, neemt op zijn laatste cd de vervuiling van de zeeën op de korrel: If I Could Be Anywhere 

Randy Newman, ook nooit te beroerd geweest om een kritische nooit te kraken, zong in 2008 over de gevolgen van de crisis en de verdeling van de welvaart: A Piece OfThe Pie 

Ry Cooder heeft in 2012, rond de herverkiezing van Obama, een hele cd vol maatschappijkritische liedjes uitgebracht. Waaronder het mooie No Banker Left Behind , omdat blijkt dat de bankiers, die de laatste financiële crisis veroorzaakt hebben, er ook van profiteren.

Gaandeweg dwaalde ik wat verder terug in de tijd. Van een oude lp van jazzfunk-organist Jimmy Smith komt het swingende Resession Or Depression Het blijkt dat er sinds 1971 niet veel veranderd is: de rijken worden rijker, de armen worden armer.

Dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika het niet gemakkelijk hebben gehad weten we allemaal. De Canadese zangeres Buffie Sainte-Marie, zelf van Indiaanse afkomst, zingt erover in Bury My Heart At WoundedKnee 

Wounded Knee was de plaats waar, in 1890, tussen de 150 en 300 mannen, vrouwen en kinderen werden gedood door het Amerikaanse leger. Het werd een symbool. In 1973 werd Wounded Knee bezet door de actiegroep American Indian Movement. De indianenband Redbone had in dat jaar een wereldhit met hun We Were All Wounded At Wounded Knee 

Verschillen tussen bevolkingsgroepen spelen ook nu nog op, maar hebben een lange geschiedenis. Mijn grote bluesheld Big Bill Broonzy zong er in de jaren '50 al over: Black,Browne And White 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Woody Guthrie, de onlangs overleden Pete Seeger, Lead Belly... oude protestliederen bij de vleet. Maar waar zijn de nummers waarmee de jeugd van nu in actie komt...?

Het indrukwekkende Let's Unfuck TheWorld , van John Watts, werd op YouTube tot nu toe slechts 1600 keer bezocht...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

8 opmerkingen:

martin zei

Hoi Jan, ik merk dat je link Let's unfuck TheWorld het bij mij niet doet. Ik heb de youtbube wel gevonden. Erg boos, beetje Bowie.

Er is volgens mij veel jong protestwerk, alleen valt dat misschien een beetje buiten ons blikveld. Dit lijkt mij een aardige kaartenwinkel om aan een tocht door oud en nieuw (oorlogs) protestliedlandschap te beginnen: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_anti-war_songs Let's Unfuck staat er nog niet bij.

Jan de Stripman zei

De link doet het hier wel. Ligt misschien aan de browser ?

Die lijst ga ik eens bekijken !

Jan de Stripman zei

Bedacht me dat Price Tag, van Jessie J, in zekere zin ook een protestlied is en het was een grote hit. Hier een grappige live-uitvoering. De zangeres heeft haar gezicht met modder ingesmeerd uit solidariteit met het publiek. Ze nodigt een jonge fan uit op het podium die vervolgens het hele lied overneemt... http://youtu.be/Pv6ykXHiU0Q

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Volgens mij zijn protestliederen tegenwoordig niet meer zo uitgesproken, maar bevatten veel songs nog wel kritiek op de maatschappij. Dat zeggen de artiesten zelf. Je merkt het alleen niet aan de songtitels. Ik weet dat PJ Harvey een aantal jaren geleden een cd uitbracht uit protst tegen het Britse regeringsbeleid van Cameron. Kan even niet zo snel op de titel komen. Portishead nam een paar jaar geleden een song voor Amnesty op, 'Breaking the silence' en in een verder verleden wijdde ook U2 een nummer aan het werk van Amnesty. Het gebeurt dus wel degelijk.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Gelukkig maar ! Ik heb gewoon niet goed genoeg gezocht...;o)

brekebeen zei

Een mooi, onderbouwd en boeiend onderzoek, Jan, met mooie muziek.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Om nog even op Polly-Jean terug te komen: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2166506

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - P.J. is goed bezig...;o)