zondag 23 november 2014

Duizenden kasplantjes in een kippenstal


(De Strip verwijst naar deze vorige aflevering...)
Zaterdagochtend was de kippengriep het hoofdonderwerp op radio 1. De ziekte is vastgesteld bij pluimveeboeren in verschillende plaatsen in ons land. Er worden duizenden kippen en eenden geslacht, of zoals men liever zegt: geruimd. Of die dieren werkelijk ziek zijn doet niet ter zake. Het gaat om de preventie.

Uit interviews blijkt dat dat erg vervelend is voor de boeren, voor de kippensector in het algemeen ook, natuurlijk. En schadelijk voor de economie. Door het afgekondigde vervoersverbod komt half Nederland op slot te zitten. De consument kan straks misschien geen eitje of kipfiletje meer kunnen kopen.

Allemaal erg ellendig. En dan hebben we het nog niet eens over de vogels zelf. Nou ja, die hadden het toch al niet zo heel fijn, met z'n duizenden in een stal. En een erg lang leven stond ze anders ook niet te wachten.

De vraag is waar dat virus ineens vandaan komt. Men weet het niet, maar met achterdocht wordt gewezen naar de vele trekvogels die, in deze tijd van het jaar, naar onze streken komen. De buitenlanders zullen het wel weer gedaan hebben.

Vogelbescherming bracht onlangs het bericht naar buiten dat er wel milde vormen van vogelgriep in onze natuur voorkomen, maar dan vooral bij de vogels die hier het hele jaar rond zijn. De eendjes in het park. Trekvogels raken juist hier besmet, omdat ze zich tussen onze eendjes begeven.

De gevreesde H5N8-variant komt uit Azië. Er is tot nu toe nog geen wilde vogel in ons land geschoten, of gevangen, die daarmee besmet was. Er vliegen ook geen trekvogels van Azië naar West-Europa. Rechtstreekse besmetting is toch al onwaarschijnlijk omdat al die kippen in afgesloten stallen zitten. Daar komt geen wilde eend naar binnen.

Het lijkt mij waarschijnlijker dat het juist de manier van kippen fokken is die dit soort uitbraken in de hand werkt. Er zitten duizenden kasplantjes in een kippenstal, zonder contact met de normale ziektekiemen uit de omgeving. Zonder weerstand dus ook. Er hoeft maar ergens een virusje tussendoor te glippen en het is bingo.

Het zou wel mogelijk zijn om de kippen te vaccineren, maar dat willen de boeren niet. De consument zou geen kippen willen eten die misschien ziek zijn geweest. Of dat echt zo is betwijfel ik, maar je houdt zo het probleem wel in stand. Massa's vatbare dieren op elkaar gepakt in grote stallen, het is vragen om problemen.

Ondertussen heeft de provincie Overijssel toestemming gegeven om op wilde ganzen te jagen. Niet vanwege de vogelgriep, maar omdat men denkt dat de landbouw schade van deze vogels ondervindt. Vogelbescherming bestrijdt dit en heeft een klacht ingediend omdat de provincie de wet overtreedt.

Het is niet te hopen dat door de vogelgriep-paniek de trekvogel, omdat hij een bedreiging zou zijn voor de pluimveesector, vogelvrij worden verklaard...In het radioprogramma Vroege Vogels werd vanochtend een deskundige geïnterviewd over het verband tussen trekvogels en vogelgriep. Het programma is terug te luisteren op de website.
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik hoorde gisteren op Radio 1 een kippenboer zeggen dat het komt door de vrije uitloop. N u kippen niet meer en masse in grote stallen mogen worden gehouden en naar buiten moeten, zouden ze makkelijker in aanraking komen met het virus. Omgekeerde wereld van jouw betoog dus. Hoe dan ook is die grootschalige kippenfokkerij niet gezond.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Maar de eerste uitbraak was in een bedrijf zonder vrije uitloop. Daar is het virus door mensen naar binnen gebracht.
Of dat ook voor de anderen geldt weet ik niet...

martin zei

Gelukkig kunnen we nog uitwijken naar de stripwreld. Zouden die 103 miljoen kippen meemogen?

Jan de Stripman zei

@martin - Dat kan, als het getekende kippen zijn...