zondag 11 augustus 2013

Britse antiekprogramma's, niet suf maar spannend


Een oudere dame, grijs permanentje, beslagen brillenglazen, laat een fraaie zilveren lepel taxeren. Het blijkt een bijzonder stuk te zijn, daterend uit het einde van de 17e eeuw. De taxateur schat de waarde op minimaal 2000 pond. Ze reageert blij verrast, haar moeder gebruikte hem gewoon om de groente mee op te scheppen.

Een andere vrouw komt met drie aardewerken vazen. Haar ouders hebben ze ooit, bij hun huwelijk, cadeau gekregen. Zelf heeft ze het met bloemen gedecoreerde trio al een tijd lang in de kelder staan, omdat ze de voorkeur geeft aan modernere spullen. Tot haar verbazing schat de expert de waarde op 1000 tot 1200 pond. Uiteindelijk worden ze voor het dubbele verkocht op de veiling.

Het zijn maar twee voorbeelden, van de vele opmerkelijke momenten, in Britse TV-programma's over antiek. Wij hebben het tamelijk suffe 'Tussen kunst en kitsch', waar het publiek doorgaans wat zurig reageert, als hun antieke spulletjes getaxeerd worden. Alsof ze er eigenlijk veel meer van verwacht hadden.

Nee, dan zijn de Britten een stuk leuker, spontaner, humoristischer en relativerender. Ze houden er ook meer van om eens een gokje te wagen op de veiling. De combinatie van antiek taxeren, kopen en verkopen maakt het amusant om naar te kijken.

En je kunt er wat van leren. TV-programma's als Bargain Hunt, Flog it, The Antiques Road Show en The Antiques Road Trip worden doorgaans uitgezonden op momenten dat ik uitgeteld op bed of bank lig. Waardoor ik ondertussen heel wat te weten ben gekomen over Brits aardewerk en porselein, glaswerk, zilver, meubels en speelgoed.

Niet dat ik plannen heb om zelf aan het verzamelen te gaan. Daarvoor ontbreekt me het geld. Bovendien blijft het een onzekere tak van handel. Je weet nooit of je mooie vaas door de verzamelaars opgemerkt wordt. Niet zo erg als je hem al jaren op zolder had staan. Maar als je er zelf geld in geïnvesteerd hebt wordt het een ander verhaal.

En bij het kijken naar dat alles wordt wel duidelijk dat het leuk is als je er een beetje verstand van hebt, maar ook dat de echte experts er af en toe flink naast kunnen zitten. Onvoorspelbaar dus, maar daardoor juist leuk om te zien...

Een overzicht van alle antiekprogramma's op de BBC website 

Helaas zijn de filmfragmenten op de BBC-website alleen te bekijken als je in Groot-Brittannië woont. Maar van de genoemde programma's zijn ook delen en soms zelfs hele afleveringen te zien op YouTube.



De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het voorafgaande verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Britten hebben ook een traditie van verzamelen die teruggaat dot halverwege de 19e eeuw.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het lijkt daar veel meer te leven dan hier...

Anoniem zei

Mijn schoonmoeder is verslaafd aan die programma's :D