zondag 4 augustus 2013

Komkommertijd ? Dierenberichten !


De zomerperiode, waarin er niet zoveel groot wereldnieuws is, wordt wel de komkommertijd genoemd. Waarom dat precies is weet ik niet, veel nieuws over komkommers is er dan toch ook niet. Het schijnt wel de tijd te zijn voor opmerkelijk dierennieuws.

We herinneren ons nog de Poema op de Veluwe en de ontsnapte Lanspuntslang, van een aantal zomers geleden. Dit jaar hebben we al een gestrande Potvis gehad en Bavianen in een dierenpark die met zijn allen in een boom zijn gaan zitten.

Maar dat is nog lang niet alles. Afgelopen woensdag sprokkelde ik in korte tijd een hele reeks dierenberichten bijeen op de website van de Volkskrant:


In Engeland werd een vrouw geweigerd bij het 'drive through'- loket van een restaurant, omdat ze niet in een auto zat, maar op een paard. Uit protest reed ze, met rijdier en al, het etablissement binnen, waar het paard op de vloer poepte. De twee werden door de politie afgevoerd.


Een wurgslang van 1,70 meter, die al 4 jaar vermist werd, is door installateurs, tijdens het plaatsen van zonnepanelen, dood teruggevonden op een dak in Terneuzen. Het dier is op zijn vlucht, slechts twee huizen verderop, al gestrand.


Sinds er, 28 jaar geleden, Wolven zijn uitgezet in het beroemde Yellow Stone Park, in de VS, gaat het daar beter met de Grizzlybeer. Dat komt omdat Herten voorheen veel bessen voor de neus van de beren weg aten. Nu de Wolven een deel van de Herten opeten hebben de Beren dus meer bessen. Wat is de natuur toch mooi !


Na een reis op een vrachtschip van de Filippijnen naar Los Angeles vond men een uitgemergelde Kat aan boord. Het dier bleek de reis zonder voedsel of drinken te hebben overleefd. Inmiddels is het beestje weer wat bijgekomen in een dierenasiel.


Waaruit maar weer blijkt... Uiteindelijk zijn al deze berichten toch mensennieuws. Het gaat over mensen die vreemde dieren in huis halen, of gekke dingen met dieren doen. Of het gaat over dieren die verdwalen in een mensenomgeving, of een menselijke ingreep die uiteindelijk goed uitpakt voor de dieren. En bij dat alles is geen komkommer te bekennen...
De Strip: Het vervolg van deze week is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het voorafgaande verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Over komkommers valt ook niet meer te vertellen dan dat ze groen zijn en vooral uit water bestaan.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het zou anders wel leuk zijn: Sensationeel komkommernieuws !!

martin zei

Laat ik de pias zijn die wiki radpleegt en twee verklaringen geef. Allereerst lijkt het erop alsof het woord uit het Duits afkomstig is.

Dus we moeten we zoeken naar een Duitse betekenis.

De Duitse term voor komkommertijd is Sauregurkenzeit (augurkentijd – Gurke is het Duitse woord voor "komkommer"). Dit woord stamt uit Berlijn, waar het voorkwam vanaf het eind van de achttiende eeuw. Enerzijds zou het kunnen verwijzen naar de verse aanvoer van augurken in de zomermaanden (Gewürzgurke is het Duitse woord voor "augurk").

Een andere verklaring is dat het woord uit het Jiddisch komt, en een verbastering is van Zóres- und Jókresszeit (afkomstig van de Hebreeuwse woorden zarót en jakrút), hetgeen betekent "de tijd van nood en treurnis". In de zomerperiode wordt Tisja be'Aaw herdacht, de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem. Hieraan gaan drie weken van rouw vooraf.

Ach ja er gaan veel kleine feitjes in een lege dop, zei een voormalig collega vaak als hij weer eens een feitje oplepelde.

Jan de Stripman zei

@martin - Dank je voor het opzoeken. Ik was nog niet op het idee gekomen.

Het verklaart nog niet waarom komkommertijd nu juist aan de nieuwsberichten wordt gekoppeld. En waarom we dan vaak die bijzondere dierenberichten hebben...;o)

martin zei

De verklaring is dat de metafoor zo mooi werd gevonden dat hij steeds vaker werd gebruikt. Zo vaak dat het een begrip werd voor de berichten in de zomertijd. Hierover werden pas in 2013, om precies te zijn op 5 augustus weer vragen zijn gesteld. Ja dierenberichten, over komkommers en de berichten over Frankrijk niet te vergeten. En mogelijk is er nog meer vast komkommernieuws.