vrijdag 2 augustus 2013

Monumentale rode beuk gesneuveld


In de plaatselijke krant las ik dat er een kapvergunning was verleend, voor een rode beuk, in een straat niet ver van mijn huis. Er stond bij dat het om een 'noodkap' ging. Direct maakte ik me zorgen om de monumentale boom die, vlakbij Paleis Soestdijk, al sinds decennia de voortuin van een verzorgingsflat domineert.

De boom is natuurlijk een stuk ouder dan het flatgebouw. Hij is waarschijnlijk aangeplant toen hier, in de 19e eeuw, een villa gebouwd werd. In dezelfde tuin staat een prachtige mammoetboom en een joekel van een plataan. Samen met de beuk ongetwijfeld de mooiste bomen uit de buurt.


Toen ik er vanochtend langs reed bleek dat de boom al van zijn enorme kruin ontdaan was. Naast de indrukwekkende stam lag een reusachtige tak die, zo te zien, uit zichzelf afgebroken was. Vermoedelijk de reden om de boom zo drastisch te snoeien.

Op internet vond ik een berichtje waaruit blijkt dat de tak, bijna een halve boom, anderhalve week geleden spontaan afgebroken is. Gelukkig is hij in de tuin gevallen, waardoor er niemand gevaar heeft gelopen.


De Beuk is een boomsoort die doorgaans niet extreem oud wordt. Als ze een beetje op leeftijd raken, zoals deze, kan er zomaar een stuk afbreken. Begrijpelijk dat er dan de zaag in gezet wordt. Maar erg jammer is het wel. Het was een machtig mooie boom...

Vorig jaar plaatste ik nog foto's van de beuk in volle glorie...6 opmerkingen:

Annet zei

Gelukkig hebben we de foto's nog..
Het zijn prachtige afbeeldingen Jan van inderdaad een monument...:(

aadverbaast zei

Zonde zeg, wat een prachtige boom (was het).

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Jammer dat het op zo'n drastische manier moest.

Jan de Stripman zei

@annet - Dank je !

@aadverbaast - Dat was het zeker...

@zelfstandig journalist - De boom staat (stond) niet ver van een doorgaande weg. Ik denk dat men het risico niet wilde nemen dat de rest van de kruin op de weg zou vallen...

martin zei

Jammer. Maar als het nodig is voor de veiligheid dan is er weinig tegen in te brengen.

ramireziblog zei

Zowaar wist ik me de boom nog te herinneren van je vorige blog - kun je nagaan wat een indruk hij maakte. Zonde!