zondag 28 juli 2013

Waar blijft die regenbui...!?


Vrijdagochtend 8:30 – Regenbuien in Zeeland, Brabant, Limburg en Noord-Holland. Hier is het al de hele week warm en droog.

Doorgaans is het weer in onze streken wisselvallig. Als het eens een keer een poosje hetzelfde is worden we daar onrustig van. Gewend als we zijn aan meteorologische chaos, zeggen we dan al snel dat het weer in de war is. Regent het dagen achter elkaar dan klagen we over wateroverlast, vriest het dan spreken we over een horrorwinter en is het zonnig dan zeuren we over de hitte en de droogte.

Nu was het de afgelopen week ook wel erg warm. Een officiële hittegolf, zei het KNMI. Dat was voor het laatst voorgekomen in 2006. Waaruit maar blijkt hoe zeldzaam langere perioden van bestendig weer zijn.

10:15 – De bui uit Zeeland kruipt langzaam onze kant op. Over België nadert een groter regen- en onweersgebied.

Ik geef het toe, ik begin nu wel erg te verlangen naar een verkoelende regenbui. Elders in het land heeft het deze week volop geregend en geonweerd, maar wij werden steeds overgeslagen.

De buien ontstonden doorgaans in het Zuiden en dreven ons dan links en rechts voorbij. Ze losten op vlak voor ze ons bereikten, of ze kwamen ten Noorden van ons tot ontwikkeling. In Amersfoort, zo'n 10 kilometer verderop, regende het een paar dagen terug zo hard, dat de straten onder water liepen. Hier bleef het kurkdroog.

11:05 – Rommelt het daar in de verte ? Nee, het is een vliegtuig.

Het eerste wat ik 's ochtends doe is de laptop aanzetten en op buienradar.nl www.buienradar.nl kijken of er al regen aankomt. Ze geven ook een verwachting voor hoe de regenbuien over het land zullen gaan trekken. Maar vaak klopt daar niet al teveel van.

Volgens de website zou de Zeeuwse bui ons nu zo'n beetje moeten bereiken. Maar voorlopig valt er nog geen druppel.

11:13 – Jaaaaa ! Het spettert. Ha, eindelijk weer eens een regenbui... En na een echte donderklap worden de druppels ook wat groter.

Op de website van het KNMI http://www.knmi.nl/kd/daggegevens/index.cgi kun je weerrapporten opvragen. Die van de Bilt gaan terug tot 1901. Zover hoeven we gelukkig niet te gaan voor de laatste regenbui. Maar er zijn toch 16 dagen gepasseerd waarop er minder dan 0,1 millimeter neerslag viel.

11:30 Het plenst even lekker door. Vanuit het Zuid-Westen naderen nog meer buien. Maar laten we er maar vanuit gaan dat er nu geen 2 weken met regenachtig weer zullen volgen.

11:36 – De regen wordt alweer minder...

PS – Behalve meer regen bracht zaterdag ook het bericht dat J.J.Cale is overleden. Hij was een van mijn favoriete muzikanten en de enige die ik ooit verwerkt heb in een stripverhaaltje. Dat is hier te zien. (Alleen de Engelse versie staat momenteel online...)

Zie ook dit bericht op de website van de NOS De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In Antwerpen stad van hetzelfde laken een pak. Overal in Vlaanderen noodweer, maar Antwerpen stad? Twee keer een goede bui met wat gerommel en geflits. Niet echt om het benauwd van te krijgen. Dat krijg je wel van de warmte :-). Vanaf woensdag voorspellen ze een nieuwe hitteperiode.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Laten we dan maar even genieten van het koele weer...