dinsdag 23 juli 2013

Scholeksters in het plantsoen


Ondanks het koude lenteweer heb ik toch al heel wat jonge vogels gezien, dit jaar. Koolmezen, pimpelmezen, eksters en gaaien. Gisteren zag ik, op een grasveldje wat verderop in onze wijk, tussen de kauwtjes, een paartje scholeksters met hun jong.


Je zou het misschien niet direct verwachten, in het midden van het land en ver van zee, maar er broeden al jaren scholeksters op de platte daken in onze buurt. Voorheen heb ik wel eens een kuiken op het dak gezien en ooit zelfs op het balkon gehad. 


Volgroeide jongen zie je niet vaak. Misschien omdat de ouders die na het uitvliegen meenemen naar voedselrijkere gebieden. Gisteren kon ik er toch een fotograferen. Aan de zwart-witte veren zie je niet wie vader, moeder of kind is. De jonge vogel bedelt wel om voedsel, de scholekster is zo'n beetje de enige weidevogel die zijn jongen actief voert. Jonge kievitten, grutto's en dergelijke moeten zelf hun kostje bij elkaar zoeken.


Het jong is ook te herkennen aan de grijze poten en minder rode snavel.

Zie op Wikipedia: Scholekster

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mooie foto's. Eksters zijn wel een van mijn favoriete vogelsoorten. Niet te bekennen in Antwerpen stad ...

Annette zei

Zij die zich aanpassen...
Het blijft grappig...;)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Misschien in een stadspark ?

@annette - Bij Springwatch lieten ze zien dat ze alleen broeden op daken met een grindlaag. Maar als dat er niet ligt kun je er een bak met een laagje grind neerzetten en maken ze daar gebruik van. Slimme beesten...;o)

natuurkieker zei

Ha mooi Jan en inderdaad bijzondere dieren. Leuk dat je hier een blogje aan besteedt!
Natuurkieker Coby

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In een stadspark wel ja.