zondag 30 juni 2013

Wie herinnert zich Mesrine nog ?

's Avonds laat lig ik nog wat tv te kijken. Ik zap langs de zenders en beland middenin een film over de Franse gangster Mesrine. Het zegt me op dat moment niet veel, maar ik blijf toch kijken.

Het verhaal speelt zich af in de jaren '70 en aanvankelijk lijkt het op een schelmenroman. Mesrine geeft, na een bankoverval, 10.000 franc aan een man die hij gedwongen heeft om hem te helpen bij z'n vlucht. We zien hoe hij, met behulp van vermommingen, de politie te slim af is en brutaal interviews aan de pers geeft.

Even later ontvoert hij een rijke zakenman, met wie hij daarna onderhandelt over de hoogte van het losgeld. '10 miljoen ? Dan kun je me net zo goed meteen doodschieten, dat heeft mijn zoon nooit voor me over !' Uiteindelijk worden ze het eens over 6 miljoen.

Het verhaal neemt een donkere wending als Mesrine een journalist ontvoert, mishandelt en bijna vermoordt, omdat die een negatief verhaal over hem geschreven heeft. Het slot is bloederig. De voortvluchtige misdadiger wordt door de politie in de val gelokt en op straat geëxecuteerd.

Dan ineens valt bij het kwartje. Ik ken dit verhaal ! En sterker nog, ik heb er indertijd een tekening over gemaakt. Er moet toen ophef zijn ontstaan over de manier waarop de Franse overheid Mesrine uitgeschakeld heeft. Misschien was hij op een bepaalde manier zelfs populair. Als een soort Robin Hood.

In de film verklaart hij zichzelf tot een strijder tegen het systeem en flirt hij met linkse extremistische organisaties. Maar als je zijn levensloop opzoekt blijkt hij toch vooral een zware crimineel, verantwoordelijk voor meerdere moorden, kidnappings en overvallen.

Na een paar dagen zoeken, mijn oude tekeningen liggen niet zo voor het grijpen, vind ik mijn Mesrine-cartoon terug. Hij dateert uit 1979 en moet één van mijn eerste striptekeningen zijn. De aanleiding voor mij om de tekening te maken was een persbericht, dat ik voor een deel overgeschreven heb. Er stond in dat Mesrine '...na een vuurgevecht met de politie overleden was.'

Hij liep op dat moment niet over straat, zoals in mijn strip. In werkelijkheid reed de gangster in een auto, die door politieagenten met kogels doorzeeft werd. Maar dat hun doelwit net zo kansloos was als in mijn tekening, dat klopt wel.


Wie meer wil weten over Mesrine kan terecht op Wikipedia, maar de Nederlandse versie geeft maar een zeer korte biografie. Uitgebreider is het verhaal op de Engelse  en Franse site. De Strip: Deze keer dus een strip van lang geleden. Volgende week gaan we verder met het Stripmannen-vervolgverhaal. Klik hier voor deel 1 - deel  2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van de laatste episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
7 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Goede tekening! Ik was toen nog te jong om het te hebben meegekregen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dank je ! Bij mij was het al ver in het geheugen weggezakt...

lebonton zei

je hebt waarschijnlijk de tweede film gezien. in de eerste wordt duidelijk hoe hij aan populariteit wint, door zij bravoure, zijn ontsnappingen en zijn minachting voor het gezag.
ik zag ze kort geleden alle twee op de vlaamse tv.

Jan de Stripman zei

@lebonton - Ja, dat klopt !

ramireziblog zei

Het talent was er dus vanaf het begin... :D

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Ik heb nog ergens een rapport van de lagere school met de opmerking: 'Jan kan leuk tekenen...'

martin zei

Mooie stijl. Het ratatatatatatata en de explosie zijn grof, maar een executie op straat is ook geen feest.