Om maar meteen met het slechte nieuws in huis te vallen: Er zitten toch geen jonge koolmezen in ons nestkastje. Vorige week dacht ik nog dat het deze keer wel raak was. Ik zag beide volwassen mezen met voedsel naar het kastje vliegen. En ik verheugde me al op een paar weken drukte en misschien succesvol uitvliegende meesjes.
Maar afgelopen weekeinde werd het stil. Geen mees meer te zien. Na een paar dagen besloot ik eens naar binnen te gluren, ons nestkastje heeft daarvoor een speciaal schuifdeurtje. Er lag een dik pakket nestmateriaal in de kast. Heel duidelijk kon ik het niet zien, maar het leek er sterk op dat er geen kuikens of eieren meer aanwezig waren.
Het kan aan het zeer koude voorjaar liggen, waardoor er misschien op het moment dat de jongen uitkwamen, onvoldoende voedsel beschikbaar was. Het kan zijn dat een van de oudervogels iets overkomen is. Ik weet het niet.
Heel misschien doen ze nog een tweede poging. Ondertussen heb ik weer pinda's op balkon gehangen. De afgelopen jaren kwamen er, direct na het broedseizoen, een hele horde koolmezen met hun jongen op het voer af. Maar ook dat is voorlopig niet het geval. Op een enkele eenzame mees na, blijft het akelig stil.
Het lijkt geen goed jaar te zijn, voor kool- en pimpelmezen. Maar het is ook niet zo dat ik, in voorgaande jaren, elke keer een succesvol paartje in mijn nestkastje had. In de 5 of 6 jaar dat het er hangt is er pas 1 broedpoging geslaagd. Maar toen, in 2011 vlogen er ook wel direct 12 jonge pimpelmezen uit.
De eerste paar jaar is er helemaal niet gebroed op mijn balkon. In 2010 was er een poging die helaas verkeerd afliep. Een alleenstaande pimpelmees heeft toen geprobeerd een gezinnetje groot te brengen, wat resulteerde in 4 dode kuikens.
Dat kleine drama werd het daaropvolgende jaar ruimschoots goedgemaakt, maar in 2012 bleef het bij een dun laagje nestmateriaal. De mezen kozen toen uiteindelijk voor het nestkastje van de buren. Nou ja, en dit jaar weten we dus: weer geen succes.
Het lijkt dramatisch, maar voor de hele populatie hoeft het allemaal zo erg niet te zijn. Als een mees eenmaal zijn eerste winter overleefd heeft, kan hij best een paar seizoenen mee. Indien er daarvan maar 1 echt succesvol is, met een stuk of 10 uitvliegende kuikens, dan is de voortzetting van de soort al gegarandeerd.
Dus laten we de moed erin houden. De zon schijnt, het is eindelijk zomer ! Volgend jaar weer nieuwe kansen...
De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van deze episode.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
7 opmerkingen:
Bij ons is het nest van de Pimpelmezen ook verlaten,toch het koude en natte voorjaar. Dit is ook het beeld bij de roofvogels en de uilen.
@draverblog - Klopt. Het is een algemeen beeld. Bijvoorbeeld ook bij Beleef de Lente. Daar wel succes bij Oehoe, Slechtvalk,Roodstaart en Ooievaar, maar mislukte pogingen bij Koolmees en Steenuil, terwijl het er bij de Gierzwaluw en Torenvalk nog twijfelachtig uitziet...
Heeft dat invloed op de lange termijn?
@martin - Ik weet het niet zeker, maar ik verwacht dat het mee zal vallen. In gunstige seizoenen kunnen de vogels veel nakomelingen voortbrengen. Daar door kan de populatie zich snel herstellen...
Zonde Jan, maar nieuwe ronde nieuwe kansen...
Misschien ligt een scheiding eraan ten grondslag? Dat mannetje en vrouwtje het uiteindelijk toch niet met elkaar zagen zitten?
@zelfstandig Journalist - Dat zou kunnen. Maar misschien is een van de 2 wel gegrepen door een roofvogel, of op een andere manier gesneuveld ? We zullen er nooit achter komen, vrees ik...
Een reactie posten