zondag 23 juni 2013

Binnenkort met energielabel !


Er zijn toch maar allerlei dingen waar je, als eenvoudige bewoner van een oudere huurwoning, geen weet van hebt. Zo blijkt dat verhuurders en verkopers van huizen verplicht zijn om een energielabel te verstrekken. Dat is een certificaat waaruit blijkt hoe energiezuinig de woning is die ze aanbieden. Of niet zo zuinig, dat kan ook.

Wij bewonen al decennia dezelfde woning en hadden daar, tot voor kort, niets mee te maken gehad. Maar onlangs besloot onze huisbaas dat het zo niet langer kon. Ook voor ons huis moest er een energielabel komen.

We ontvingen een brief, waarin aangekondigd werd dat er iemand langs zou kunnen komen, om naar de energie-aspecten te kijken. Nu wonen we in een blok met 24 dezelfde appartementen, dus dachten we optimistisch dat het onze deur wel voorbij zou gaan. Heb je één zo'n woning gezien, dan heb je ze allemaal gezien. Toch ?

Maar, nee. Eind vorige week werd ik gebeld door het bureau, dat door de verhuurder was ingeschakeld en dat nu graag een adviseur bij ons langs wilde sturen. Nou ja, vooruit dan maar.

Donderdagochtend was het zover. Ik had van te voren even op internet gekeken en inderdaad, voor het verstrekken van het energielabel was een inspectie nodig. Alleen afgaan op de gegevens die de huiseigenaar kon verstrekken was onvoldoende.

We vroegen ons af wat zo'n inspectie dan wel in kon houden. We ruimden het huis maar een beetje op. Zo'n man moest misschien wel elke kamer opmeten, met duimstok of meetlint.

Maar dat bleek mee te vallen. De wat schuchtere jongeman, die puffend de trap op kwam, merkte direct al op dat hij waarschijnlijk niet veel werk zou hebben. Hij was al in een aantal andere appartementen geweest en dat van ons zag er ongeveer net zo uit.

Hij had bovendien geen duimstok, of rolmaat bij zich, maar een handig elektronisch apparaatje, dat een laserstraaltje uitzond, waarna op een display de afstand tussen twee muren afgelezen kon worden. Hij controleerde een paar afmetingen, maakte een foto van onze dubbele beglazing en stelde een paar vragen.

Wist ik of de buitenmuren geïsoleerd waren ? Ik dacht van niet. En hadden we mechanische afzuiging in de douche ? Ook dat niet. Nou ja, dat was het dan wel. Hij zou alles in de computer invoeren en dan zou ik er later vast nog wel iets van horen.

Niet dat het voor ons iets uit zal maken. Want pas als er nieuwe bewoners in ons huis trekken komt het echt van pas. Dan kan het energielabel van belang zijn voor de hoogte van de huur. Als het huis verkocht wordt kan de nieuwe eigenaar inschatten wat de energiekosten zullen zijn. Hoe beter de energie-aspecten, hoe hoger de verkoop- of huurprijs. Maar zelfs al hebben wij daar, op dit moment, niets aan, binnenkort hebben wij ook een energielabel. Toch mooi ! Zijn we weer bij de tijd.


Lees alles over het energielabel voor woningen op www.energielabel.nl/woningen


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel  2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men6 opmerkingen:

martin zei

We hebben pas sinds kort dubbelglas. De huur meteen 22 euro per maan omhoog. That's the deal.

Voor nieuwe bewoners is dit huis toch al flink duurder, maar ook dit levert dan een paar extra punten op, waarop de huur wordt bepaalt.

Zo gaat de sociale huursector naar de knoppen met energielabel en al.

Jan de Stripman zei

@martin - Maar als het goed is gaan je stookkosten nu wel omlaag. Al zal dat geen 22 euro per maand zijn...

Annet zei

Het zal binnenkort wel weer anders worden Jan;)

aadverbaast zei

Ik dacht dat het label wel verplicht was, maar dat het niet een bijster succes is geworden. Behalve dan als de eigenaar een kans ziet de huur (of de verkoopprijs) te verhogen. Maar misschien ook wel en kans. Misschien kan de huur wel verlaagd worden..

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ook in Antwerpen is een energielabel verplicht. Net als een veiligheidslabel. Daar zijn ze op 12 juni voor langsgeweest in mijn appartementencomplex. Ik expres thuisblijven, werd ik overgeslagen.

Jan de Stripman zei

@annet - Je weet maar nooit...

@aadverbaast - Ik vraag me af of het niet vooral een succes is voor de bedrijfjes die de labels verstrekken.
We wonen er helaas al te lang om voor huurverlaging in aanmerking te komen...;o)

@zelfstandig journalist - Dat zal je altijd zien...