zondag 16 juni 2013

Succes is (niet) voor iedereen weggelegd


Tussen al het grote nieuws, uit binnen- en buitenland, werd mijn aandacht getrokken door een kleiner bericht, in de krant van vrijdag. In het Brabantse Geffen wordt namelijk een toneelstuk opgevoerd, over het leven van Ruud van Nistelrooij. Voor wie hem niet kent, Ruud is een voormalige voetballer die veel doelpunten maakte voor clubs in binnen- en buitenland.

Op het sportveld van 'Nooit Gedacht', de eerste vereniging waar Ruud speelde, voert toneelvereniging 'Geffes Volk', het stuk 'In de basis' op. De voorstelling is geschreven door theatermaker Peter van der Aar, die ter voorbereiding, uitgebreid met de hoofdrolspeler sprak. Hij reisde daarvoor naar het Spaanse Malaga, waar van Nistelrooij een woning heeft.

Van der Aar zegt dat Ruud weliswaar een icoon is en dat mensen hem herkennen op straat, maar dat je daar in de directe omgang niets van merkt. De beroemde voetballer was vroeger ook maar een heel gewoon jongetje, dat normaal naar school ging en naar blokfluitles. 'Als het verhaal een moraal heeft, dan is het dat succes voor iedereen is weggelegd'.

Nou, daar moest ik even van bijkomen. Het lijkt me dat uit de hele onderneming juist het tegendeel spreekt. Van Nistelrooij is als onderwerp voor het toneelstuk gekozen omdat hij zo bijzonder is. Niet omdat hij een leven als ieder ander heeft gehad. Dan hadden ze uit het telefoonboek van Geffen net zo goed een willekeurige, andere inwoner kunnen prikken.

In de geschiedenis van Geffen is Ruud de grote uitzondering Er zijn zoveel jongetjes die op voetballen gaan, er is er maar een die zo beroemd geworden is als Ruud. Het is zijn buitengewone succes dat de inspiratie is geweest voor deze voorstelling.

Het belangrijkste kenmerk van succes is ook dat het zo zeldzaam is. Als iedereen het in zijn leven mee zou maken, zouden er niet zulke beroemde sterren als Ruud zijn. Dan was er geen aanleiding geweest om dit toneelstuk te maken. De boodschap zou dus moeten zijn dat succes niet voor iedereen is weggelegd !

Ik aarzel een beetje om hier een teken van de tijd in te zien. Maar verbanden met het liberale denken en de Amerikaanse droom liggen voor de hand. Die ideologie zegt dat, als we maar braaf ons best doen, iedereen van zijn leven een succes kan maken.

Een aantrekkelijke gedachte die helaas niet aansluit op de praktijk. In werkelijkheid moeten de meesten van ons al blij zijn als we de dagelijkse problemen, zonder al te grote rampen, het hoofd kunnen bieden. Maar een enkeling wordt zo rijk en beroemd dat er een toneelvoorstelling over hem gemaakt wordt.

Maar goed. Al lijkt het erop dat de schrijver er niet veel van begrepen heeft, misschien is het toch nog wel een heel aardig toneelstuk geworden. Je weet maar nooit...

Zie ook de website www.in-de-basis.nl


En de biografie van Ruud vanNistelrooij op Wikipedia.De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel  2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:

martin zei

Mooi gezien Jan. Ruim dertig jaar duurt het nu al dat we worden doordesemd met de liberale waarden. Het wordt gewoon. Ruud zijn broertje weerd gepest, omdat Ruud uit de band sprong. Ook dat zegt dat het juist niet gewoon was.

Jan de Stripman zei

@martin - Ach ja. Dat de voetbalclub 'Nooit Gedacht' heet zal ook wel niet zijn omdat ze de successen aaneen rijgen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Stel je voor dat iedere voetballer een Lionel Messi is. Dat is dan toch ook saai :-).

Antoinette Duijsters zei

Onzin, je moet ook een flinke portie geluk hebben.