zondag 16 december 2012

Meisenknödel en rodekoolMaandag – Een bijzonder donkere ochtend, bewolkt en af en toe valt er wat regen. Op internet lees ik dat slot Loevestein het slachtoffer dreigt te worden van de bezuinigingen op cultuur. Het vorige kabinet heeft besloten dat er alleen nog subsidie wordt gegeven voor beheer en behoud, niet meer voor openstelling van het kasteel. Het zou wel heel jammer zijn als een van de mooiste kastelen van ons land niet meer te bezoeken zou zijn !

Er wordt actie gevoerd, zie www.redloevestein.nl , hopelijk helpt dat.

Tegen het eind van de ochtend komt er weer een glasvezel-monteur langs. Niet omdat er problemen zijn, maar omdat de opdracht nog open stond en administratief afgemeld moet worden. De beste knul zit bij mij aan tafel, achter zijn laptop de bon te maken, met z'n mobiel aan zijn oor om een andere klant advies te geven. Een druk bestaan.

Dinsdag – Een prachtige zonnige winterochtend, die ik besteed aan een controlebezoek aan de tandarts. Geen problemen met m'n gebit, gelukkig. Op de terugweg nog even langs de dierenwinkel voor kattenbrokken en vogelvoer. Meisenknödel !

Het nieuws gaat weer over de tegenvallende economie. Heel naar allemaal. Geen groei maar krimp, omdat de consument te weinig geld uitgeeft, waarop er meer bezuinigd zal moeten worden, waardoor de consument weer minder geld zal hebben om uit te geven, waardoor de economie weer zal krimpen enzovoort. Ben ik nou gek ? Of zijn er echt politici die denken dat ze zo het tij gaan keren ?

Voor het milieu is het overigens allemaal zo slecht nog niet. Natuurlijk zou iedereen graag baden in welvaart, maar een tandje minder is eigenlijk veel verstandiger, duurzamer, beter en verantwoordelijker.

Woensdag – Een kledderige start met regen en natte sneeuw. Ik werk wat aan mijn nieuwe stripverhaal en ruim de keuken op. Daarbij kom ik tot de ontdekking dat als je in een pan met rodekoolrestjes wat water doet het, na een dag, blauw verkleurt. Niet rood, dus.

Op Wikipedia lees ik dat dat komt door de lage zuurtegraad van het water. Hoe minder zuur, hoe blauwer de kleurstof in de kool wordt. Om de kool tijdens het koken rood te houden wordt daarom wel citroensap toegevoegd. Verder schijnt rodekool veel vitamine C te bevatten en ook calcium. Verdomd leerzaam, dat opruimen.

Donderdag – Een koude dag die ik uitkies om mijn haar te knippen met de tondeuse. Kort en fris. Ik beluister een verzamel-cd, uit de collectie van mijn goede vriend M., met muziek uit Zuid Afrika. Een nummer gaat over de voetbalclub Kaizer Chiefs en inderdaad, de Britse popband The Kaiser Chiefs heeft daar zijn naam vandaan.

Ondertussen overwintert er een merel op mijn balkon. Hij komt er al een tijdje, om kruimels op te eten die de mezen achterlaten. Vandaag zag ik hem ook een paar pogingen doen om direct van een mezenbol te eten. Hij is er niet heel handig in, maar doet zijn best.

Het is een jong mannetje, te zien aan zijn donkere veren, maar nog bruine snavel. Soms zit hij op de balkonrand heel zachtjes, haast binnensmonds, te zingen. Oefenen voor het voorjaar.

Vrijdag – De kerstboom staat. Een nepboom, ooit tweedehands gekocht, die al jaren dienst doet. Om eerlijk te zijn: voor mij hoeft het niet zo. Maar in deze tijd van het jaar is het net alsof het huis bezet wordt door buitenaardse wezens: verzet is zinloos...De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van deze episode...

Klik op de strip voor een grotere weergave.


Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van dit jaar

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

5 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Gelukkig bij mij thuis geen kerstboom of andere kerstversierselen;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het voordeel van alleen wonen, is inderdaad dat je zelf beslist of er kerstprullaria in huis komt of niet. Voor mij geen vraag: nooit van mijn leven :-).

Jan de Stripman zei

@antoinette en @zelfstandig journalist - Het zijn de kleine ongemakken die je voor lief moet nemen, in ruil voor een harmonieus gezinsleven...;o)

martin zei

Loevestein dicht. Niet te geloven. Een ijkpunt in de vaderandsche geschiedenis. Om over de internationale rechtsorde maar te zwijgen. Zou Jan Peter het ook zo ver hebben laten komen?

Jan de Stripman zei

@martin - Ach... internationale rechtsorde... Dat is toch ook maar een linkse hobby.

En Jan-Peter ? Ja, nostalgische gevoelens ! Maar ik meen me vaag te herinneren dat we toen niet zo dol op hem waren...;o)