donderdag 20 december 2012

Ik teken niet in opdrachtHet komt niet zo heel vaak voor, maar een paar keer per jaar wordt me gevraagd om een tekening te maken. Voor op een website, of de slaapkamer van een nichtje, of voor een actie, of een goed doel. Maar altijd moet ik de vragers teleurstellen. Ik teken niet in opdracht.

Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste kost het me al zoveel tijd en moeite om mijn eigen tekeningen te maken, dat er niets meer over schiet voor de verzoeken van anderen. Door mijn wankele gezondheid kan ik hooguit een uurtje per dag aan tekenwerk besteden. Een stripaflevering kost me zo twee weken. (Vroeger klaarde ik dat in een dag.)

De tweede reden is misschien nog wel belangrijker: Ik vind het heel erg vervelend om in opdracht te tekenen. De lol zit voor mij voornamelijk in het bedenken wat ik maken zal. Hoewel het best leuk kan zijn als een tekening goed lukt, is de uitvoering meestal een kwestie van zwoegen en doorbijten.

Als iemand anders bedenkt wat ik tekenen moet is er voor mij geen plezier meer aan te beleven. Alleen het zwoegen en doorbijten blijft dan immers over.

Soms probeert men me over te halen met een geldbedrag. Maar jongens, als ik serieus moet gaan berekenen wat het kost om mijn tijd en moeite (om niet te zeggen: weerzin) te vergoeden, dan hebben we het al gauw over duizenden euro's voor een tekeningetje. Mensen die er dat soort bedragen voor over hebben ben ik nog niet tegengekomen.

Iets anders is het wanneer iemand een oude tekening ergens voor gebruiken wil. Dat soort verzoeken bereiken me ook wel eens en daar doe ik doorgaans niet moeilijk over. Vraag het me netjes, dan vind ik het bijna altijd goed.
4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Duidelijk verhaal.

martin zei

Jan ik heb me er ook eens schuldig aan gemaakt. Dat was naar de voorlaatste verkiezingen. Dus voor mij geen nieuws in dit blog. Hoewel dat je het voor een paar duizend euro wel zou overwegen wist ik niet (-;

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ach ik dacht, laat ik het maar eens opschrijven. Misschien schrikt dat wat mensen af...;o)

@martin - Lang geleden kreeg ik van een kunstenaar het advies: Als je er geen zin in hebt vraag dan veel geld. Als ze ja zeggen is het nog steeds niet leuk, maar dan heb je dat geld tenminste...;o)

Annet zei

Bij een opdracht sla ik ook vaak helemaal dicht....