dinsdag 3 juli 2012

Vogels zingen in het stiltegebiedVanochtend ben ik een eindje het Paardenbos ingereden, ten noorden van Paleis Soestdijk. Aan de andere kant van de provinciale weg, de N 221, ligt het Baarnse bos. Daar is het meestal een drukte van belang. Honden-uitlaters, nordic-walkers, fietsers, wandelaars, schoolklassen... In het Paardenbos is het stil.


Dat mag dan ook wel, het is een officieel stiltegebied. Volgens het bordje aan het begin van het bospad is het '...een van de weinige gebieden in de provincie Utrecht waar je de stilte nog echt kunt ervaren.' En dat klopt het is er erg stil, er is zelfs geen paard te zien.


Op de zandige, licht golvende, ondergrond groeit gemengd bos. Eiken, beuken en grove dennen, douglassparren en lariksen. Met daaronder varens, vingerhoedskruid en braamstruiken. Die bomen en planten maken geen geluid. En veel vogels heb ik er ook niet gezien. Een enkele grijsbruine flits, hoog in de bomen, of een wegvliegende merel, tussen het lage struweel.


Maar de vogels houden zich niet aan de voorschriften op de bordjes. Eén van de merels zong, ik hoorde het tsee tsee van mezen, de trillende zang van een winterkoninkje, het tsjiek tsjiek tsjiek van een grote bonte specht en de hoge schreeuw van een roofvogel. Wat het er voor een was kon ik helaas niet zien. Dus rustig was het er wel, maar gelukkig niet stil.

Je kunt op de foto's klikken voor een grotere weergave...


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Wees maar blij dat de vogels niet kunnen lezen. Anders zou het er behoorlijk saai zijn geweest. Een beetje 'muziek' mag toch wel :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik ben blij...!

Bart zei

Hier is het regelmatig een rotherrie. Vliegtuigen, maar ook gemeentewerkers met (vaak onzinnige) lawaaimakers, zoals bladblazers.
Aan de ene kant probeer je het maar te negeren, maar aan die andere kant erger ik me groen en geel aan die pokke-herrie.
Zo'n stiltegebied is dan een weldadige ervaring, met inderdaad alleen die vogels, heerlijk om te ondergaan! :-)

Jan de Stripman zei

@bart - Zo is het hier ook rond het huis. Daarbij is men al jaren bezig de verzorgingsflat aan de overkant te renoveren, met alle bijkomende herrie.

Dan is zo'n stiltegebied een welkome afwisseling...;o)

martin zei

Je zou maar een "van de weinige gebieden in de provincie Utrecht" in je achtertuin hebben "waar je de stilte nog echt kunt ervaren."