zondag 6 mei 2012

De Eempolder – Vogelparadijs, uniek in de wereld



Soest, het dorp waar ik woon, is ontstaan langs de weg van Amsterdam naar Amersfoort, die hier op de rand van de Eemvallei en de Utrechtse heuvelrug loopt. Aan de ene kant grenst het dus aan de Eempolders, aan de andere kant aan hogere, drogere zandgronden.

Er werd landbouw bedreven op de Soester eng, koeien gehouden in de polder, er werd turf gestoken in het veen en schapen geweid op de hei, waar nu de Soester duinen zijn. Dat zijn veel verschillende landschappen op een postzegel bij elkaar.

Met de scootmobiel kan ik de eng over rijden, door het veen, dat inmiddels grotendeels onder een nieuwbouwwijk schuil gaat en een klein stukje de polder in. De duinen zijn net te ver weg.

Aan onze kant van de Eem is de polder niet heel erg groot. Hij wordt ook nog eens doorsneden door een spoorlijn. Als je er rijdt kun je je nauwelijks voorstellen dat er hier ooit, vrijwel elk jaar, overstromingen waren. Maar voor het tot stand komen van de afsluitdijk klotste het Zuiderzeewater regelmatig tegen de Soester eng.

Het mooiste en grootste deel van de Eempolders ligt aan de overkant van de rivier. Een brug is er niet bij Soest. Vroeger was er een pontje, bij de Grote Melm, maar dat is al jaren niet meer in gebruik. Om aan de overkant te komen moet je zelf een bootje meebrengen, wat ik wel eens heb gedaan, of naar Amersfoort of Eembrugge rijden.

Als je van vogels houdt zou ik het op Eembrugge houden. Laatst reed ik daar al met mijn goede vriend Gerard Kuit, afgelopen week haalde ik onze dochter over om nog eens een rondje te maken langs Eemdijk en Spakenburg.

We reden door Baarn en volgden de weg naar Bunschoten tot Eembrugge, daar sloegen we, over de brug, linksaf en volgden het weggetje langs de rivier. Boerenland met mooie boerderijen, schapen op de dijk, koeien en paarden in de polder, laag vliegende zwaluwen.

Vlak voor Eemdijk stopten we bij een waai, een klein rond meertje ontstaan na een dijkdoorbraak. Daar kom je er hier een flink aantal van tegen. Aan de overkant, tussen de Eem en Eemnes loopt een kronkelend, middeleeuws, dijkje waar een hele reeks waaien langs ligt. Hier is de ene na de andere doorbraak geweest en telkens heeft men de dijk weer hersteld, om de waai heen.

Waar wij stil hielden is aan de rivierkant een laag stuk weiland met een paar langgerekte waterplassen. Bij een sluisje staat een bord van Natuurmonumenten met de naam 'Zwarte Noord'. Op hun website zie ik dat daar dit jaar de eerste gruttokuikens zijn gefotografeerd. Wij zagen de grutto's er ook vliegen en bergeenden, kieviten, scholeksters, kraaien, zwaluwen, een buizerd. Het wemelt er van de vogels.

Een eindje voorbij Eemdijk kwamen we aan de kust van het Eemmeer. Op een parkeerplaatsje parkeerden we de auto en met de rolstoel liet ik me een eindje langs de palendijk rijden. Er zijn daar een paar meertjes in het buitendijkse land waar veel weidevogels zich graag ophouden.

Naast tureluurs, grutto's en kuifeendjes zagen we er een tapuit en een kluut. Prachtige plek, waar we uren hadden kunnen zitten als de wind niet zo koud was geweest. Geheel opgefrist reden we verder naar Spakenburg voor een kop warme koffie.

Terug reden we binnendoor, over kleine polderweggetjes. Mooi open landschap, met maar hier en daar een boerderij. Door het overstromingsgevaar in het verleden is dit gebied zo open gebleven en daarom is het ook nu nog een belangrijk weidevogelgebied. Het is een beschermd landschap. Natuurmonumenten noemt het 'typisch voor Nederland en uniek in de wereld'. Laten we er zuinig op zijn !





Nationaal landschap Arkemheen – Eemland 

De Genoemde vogelsoorten zijn terug te vinden op Wikipedia, of in de online vogelgids van Vogelbescherming Nederland.


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor de eerste aflevering van deze episode.



Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 



12 opmerkingen:

Annet zei

Prachtig zoals je het beschrijft Jan!

Antoinette Duijsters zei

Ben je ook naar de Nigerdelta geweest, Stripman.

Jan de Stripman zei

@annet - Dank je !

@antoinette - Dat is me iets te ver. Ik hoorde er wel het e.e.a. over in Vroege Vogels...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Natuur om zuinig op te zijn.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Er liggen gelukkig weinig ambitieuze groei-gemeenten in het gebied. Alleen aan de noordkant van Amersfoort is veel nieuwbouw gepleegd. Verder zijn er niet veel directe bedreigingen...

Jan de Stripman zei

Graaf Brugfiets Malewiek wijst mij er per email op dat er sinds 2008 ter hoogte van Soest een fietsbrug over de Eem is.

Zie ook dit bericht op fiets.123

Paul Nijbakker zei

In de Alblasserwaard worden die dijkdoorbraakmeertjes wielen genoemd. Zo'n klein land, zoveel verschillen :-)

Ramirezi zei

Ik vind die zwavel wel lekker ruiken, doet me denken aan het Wad...

Jan de Stripman zei

@paul - Ja, dat is grappig, hè. De waai tegenover de Grote Melm bij Soest noemden we vroeger gewoon 'het visgat'...;o)

@ramirezi - Nooit geweten dat het daar zo'n stinkzooi was...;o)

rob alberts zei

Mooi beschreven.
Vriendelijke groet

martin zei

Niet teveel over schrijven hoof Jan. Nu al rijden mensen met de telelens uit het raampje door het gebied om foto's te maken. Als arme fietser heb je daar misschien nog meer last van dan als tureluur.

Jan de Stripman zei

@rob - Dank je !

@martin - Ja, dat is altijd een moeilijke afweging. Moet je mooie dingen voor jezelf houden of er toch maar over schrijven.

Het viel met de drukte erg mee, trouwens, toen ik er was. Geen fotograaf gezien...;o)