vrijdag 16 december 2011

Jonge houtduiven zouden een valhelm moeten dragen



Het moet haast wel aan het seizoen liggen. Het hele jaar is het niet voorgekomen, maar de afgelopen weken zijn we weer een paar keer opgeschrikt door een houtduif die tegen het raam aan vloog. Omdat het verenkleed van de duiven een poederachtige stof bevat, kun je de sporen ervan dagen later nog zien.

In 2009 maakte ik een tekening van 2 van zulke duif-afdrukken, met het gratis fotobewerkingsprogramma Gimp zette ik mijn tekeningen om in een negatief beeld. Zo lijkt het heel aardig op wat je in werkelijkheid op de ruit ziet. Ik schreef er indertijd onderstaande verhaal bij:


Het kan een rotklap geven als zo'n vogel, toch de grootste Europese duivensoort, zich in volle vaart op de dubbele beglazing stort. Bij de laatste, die tegen het glas van de gezamenlijke trappenhal stuiterde, zaten de kat en ik verstijfd op de bank. Als of er een deur ingetrapt werd.

Mijn theorie is dat het jonge vogels zijn. Je kunt die van de volwassen exemplaren onderscheiden door het ontbreken van de karakteristieke, witte, halsvlek. Maar zeker weet ik het niet, zo goed heb ik die brokkenpiloten nog niet kunnen observeren.

Houtduif op het balkon, vorige winter...
Vanuit de hoge bomen van het park, aan de overkant van de straat, komen ze aan gescheerd. En in plaats van over de flat te vliegen, denken ze door de spiegelende ruiten te kunnen. In de meeste gevallen overleven ze het gelukkig. Maar ik heb al eens een dode duif van het balkon geraapt.

Tegen mijn verschrikte kleinzoon, die toen nog een klein ventje was, vertelde ik dat het een jonkie was, die nog niet zo goed kon vliegen. 'O', zei hij, 'dan was hij nog aan het lessen...'.

Op de radio, bij het programma 'Vroege vogels', hoorde ik dat het niet zo goed gaat met de houtduivenstand. Bij ons in de buurt zitten ze nog in behoorlijk grote aantallen. En op de Engelse Wikipedia staat te lezen dat de houtduivenstand zich, in Groot-Brittannië, in de afgelopen paar jaar heeft verdubbeld.

Via de website www.natuurinformatie.nl kom ik op een citaat uit de flora- en faunawet waaruit blijkt dat er, bij ons, op de houtduif gejaagd mag worden. Een bedreigde soort zal het dan toch wel niet wezen.

Dat blijkt ook uit de informatie op de site van Vogelbescherming. De vogel staat niet op de rode lijst van bedreigde soorten, maar is in de afgelopen decennia wel in aantal achteruit gegaan. De laatste schatting is dat er tussen de 400.000 en 500.000 broedparen in ons land zijn.

Geen reden tot grote ongerustheid, dus. Maar valhelmpjes voor jonge houtduiven zou misschien geen slecht idee zijn.


Zie ook op Wikipedia: Houtduif en in het Engels Woodpigeon 

En op het forum van Vroege Vogels voor uitleg over duiven die tegen ramen vliegen.

Dit verhaal heeft in 2009 op het Volkskrantblog gestaan...


12 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

het zijn de vogels die de omgeving niet kennen, die het meest tegen ruiten vliegen.

Unknown zei

Dag jan, ik heb nogal wat ervaring met duiven die tegen ramen of andere obstakels vliegen, het is niet alleen een kwestie van jonge exemplaren. Duiven schrikken en raken in paniek. Hun snelheid is ook op korte afstand al gauw zo;]\'70-80 km/phu Duiven zien een obstakel (of het een ruit is maakt niet zoveel uit) pas op het laatste moment omdat ze een beetje kippig zijn. Bovendien leren ze niet van de ervaring, anders gezegd ze denken niet o ja dat is waar is een raam oppassen geblazen

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Duiven zijn zich ook niet echt bewust van gevaren. Je moet de duiven eens tellen die rustig op de autobaan blijven zitten scharrelen terwijl het verkeer langs hen raast.

Jan de Stripman zei

@antoinette - @cor en @zelfstandig journalist - Aan de ene kant vogels die de omgeving niet kennen, dus onervaren zijn, aan de andere kant vogels die niet leren van ervaringen.

En ze zijn zich niet bewust van gevaar.

Misschien zijn ze gewoon niet heel erg slim. Trage leerlingen, die eerst een keer hun kop moeten stoten...;o)

Ron Roelandt zei

Mooi, die bewerking van je tekening. Ik ben geen duivenkenner, zou dus gemakkelijk een houtduif vanuit Frankrijk naar huis laten vliegen waar hij, als ik het goed begrijp, nooit zou aankomen. Tussen Frankrijk en Nederland kom je namelijk nogal wat ruiten tegen. ;-)

Jan de Stripman zei

@ron - Dat lijkt me inderdaad geen goed plan...;o)

Anoniem zei

Zou de ramen nooit meer wassen misschien een beetje helpen? Scheelt werk en voorkomt ongelukken. Ideaal!

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Zelf lappen we de ramen ook maar zelden. En dan nog alleen aan de binnenkant. Maar helaas heeft de vereniging van eigenaren een glazenwasbedrijf ingehuurd dat regelmatig langs komt...;o)

Adriano Antoine zei

Worden stickers van silhoutten van roofvogels nog gebruikt, Stripman? Ik weet niet of dat echt helpt en slechts de kas van de stickerman spekt, maar als het de duiven op tijd de ogen doet opendoen... ;)

Jan de Stripman zei

@adriano antoine - Mmm, ja, maar het is een groot raam. En ik wil ook nog wel een beetje naar buiten kunnen kijken...

Glaswerk zei

Stootkussentjes tegen de ramen plakken Jan, het is niet anders.

petrus zei

Een paar keer per jaar vliegt er bij ons ook ene duif tegen het raam. In plaats van over het platte dak te vliegen, vliegt hij er net onder. Het geeft een enorme klap. Ze zijn niet altijd dood. Een enkele keer vliegen ze na een tijd weer weg. Maar we hebben een klein duivenkerkhofje in de tuin.
Groeten