woensdag 7 december 2011

Concurrentie in de zorg - Dalen de kosten dan, of juist niet ?



Gisteren was ik bij de tandarts voor controle. 'Geen gaatjes !' juichte ik op Facebook. Waarop een van mijn vrienden opmerkte dat dat volgend jaar wel anders zal zijn, als eenmaal de tarieven vrijgegeven worden.

Door de marktwerking is de zorg, tot nu toe, in ieder geval niet goedkoper geworden. In 2005 schreef ik een stukje op het Volkskrantblog toen de tarieven voor Fysiotherapeuten vrijgegeven werden. Dezelfde bedenkingen kun je nu opnieuw hebben...

Concurrentie moet er zijn ! De mensen in het land moet kunnen kiezen ! Marktwerking willen we hebben ! Dan dalen de prijzen ! Je hoort het regelmatig, maar als je goed luistert hoor je zo nu en dan toch ook iets anders.

Van de week nog, op de radio, een onderwerpje over de tarieven in de zorg. Het blijkt dat onze regering, begin van het jaar, de tarieven voor fysiotherapie vrij gegeven heeft. Dan krijg je concurrentie en omdat de patiënt dan kan kiezen voor de voordeligste therapeut, krijg je marktwerking en gaan de prijzen omlaag.

Dat was de theorie. Maar volgens de verslaggever op de radio, zijn de tarieven voor fysiotherapie dit jaar met 13% gestegen. 'Is dit plan dus mislukt ?' vroeg hij aan een mevrouw van het College voor Tarieven in de Gezondheidszorg.

'Nee' zei deze deskundige, 'dat heeft u verkeerd begrepen.' Dat is altijd zo als een maatregel ongunstig lijkt uit te pakken, men denke aan de prijsstijgingen na invoering van de Euro, dan blijken we het verkeerd begrepen te hebben.

De mevrouw legde uit dat de oude tarieven eigenlijk te laag waren en dat de fysiotherapeuten, nu ze de kans kregen, een inhaalslag gemaakt hebben.

In de praktijk blijkt ook dat er voor de patiënt niet veel te kiezen is. Vrijwel alle therapeuten hebben contracten afgesloten met de verzekeraars en aangezien die de behandelingen vergoeden, gaat de patiënt nog gewoon naar dezelfde fysiotherapeut als voor dat de tarieven vrij gegeven werden.

En volgens mij wil je als patiënt ook niet anders. Zijn er problemen dan wil je snel en vakkundig geholpen worden en niet eerst alle fysiotherapeuten in de omgeving afbellen, om te vragen wie de goedkoopste is.

Ik zou zeggen: de maatregel is dan misschien niet helemaal overbodig gebleken, want voor de fysiotherapeuten heeft het een leuke en waarschijnlijk verdiende, salarisverhoging opgeleverd, maar flink mislukt is hij toch eigenlijk wel. Want kiezen doen we nog steeds niet en van concurrentie is geen sprake. Om van de marktwerking, waar in bepaalde kringen zo jubelend over gesproken wordt, maar helemaal te zwijgen.

9 opmerkingen:

Unknown zei

leuke tekeningen weer.... ja die marktwerking overal heeft alleen maar tot doel de consument zoveel mogelijk een poot uit te trekken

Anoniem zei

Marktwerking zou op zich concurrerender moeten werken natuurlijk. Met lagere prijzen tot gevolg. Maar dan moet het wel een open markt zijn. En aan die voorwaarde wordt helemaal niet voldaan. Het heeft immers meer weg van gedwongen winkelnering. En dus heeft het stomweg invoeren van "marktwerking" een omgekeerd effect: kostenverhogend!
Kortom: weer een ijzersterk voorbeeld van het paard achter de wagen spannen. Is contraproductief.

Jan de Stripman zei

@cor - Terwijl het ons verkocht wordt als kostenbesparend. Het volgens mij gewoon een uitwas van een extremistische ideologie...;o)

@aadverbaast - Zorg is ook niet te vergelijken met andere producten. Er komt ook vertrouwen bij kijken en bereikbaarheid. Ik ging in de eerste plaats naar mijn fysiotherapeut omdat hij dicht in de buurt zat. Met mijn klachten ga ik geen half uur reizen om ergens goedkoper uit te zijn...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is het hele punt: je gaat niet zomaar naar een willekeurige zorgverlener. Ik was gisteren toevallig ook op tandartscontrole. Doe ik nog steeds in Rotterdam, omdat het een gespecialiseerde tandarts voor mensen met een beperking is. Moet het overgrote deel zelf betalen, maar heb het ervoor over. Ik had trouwens ook niets bijzonders en mag nu zelfs langer wegblijven dan normaal :-).

Ron Roelandt zei

Op zich wel passend dat je de meest ineterssante tandarts kunt KIEZEN. ;-)
Mijn ervaringen hier (in Italië) dat de prijzen vrijwel altijd stijgen op het moment dat ze vrijgegeven worden. Concurrentie lijkt pas weer te bestaan op het moment dat emigranten hun diensten beginnen aan te bieden. Hun lagere prijzen, langere openingstijden, worden dan op hun beurt als oneerlijke concurrentie betiteld.

Glaswerk zei

Ik kan eigenlijk geen enkel voorbeeld noemen waar de (vrije) marktwerking heeft geleid tot kwaliteitsverbetering en/of lager prijzen.

Afgezien van het feit dat veel mensen helemaal geen behoefte hebben om iedere keer weer te (moeten) kiezen is er ook nauwelijks keuze. Verzekeraars binden je aan handen en voeten en in andere sectoren worden de prijzen tijdens het broodje kroket op de vrindenclub geregeld. Zie de telecomaanbieders.

Jacopone Sr zei

Als je jaren bij dezelfde tandarts zit, heb je niet de neiging om naar een ander te gaan die zijn prijzen nog niet verhoogd heeft.

martin zei

Zorg is een product waarvan je - als je het goed doet en begrijpt - zo weinig mogelijk wil verkopen. Dat is niet in de huidige zorg, waar mensen hun baantjes beschermen, maar dat zal marktwerking zeker niet verbeteren.

Jan de Stripman zei

@martin - Je zegt het goed: iedereen hoopt zo min mogelijk zorg nodig te hebben. Tegelijkertijd wil je goed verzekerd zijn, voor het geval dat. En is zorg ook een bedrijfstak geworden, waar veel mensen van afhankelijk zijn voor hun inkomen.

Het gevaar van marktwerking is dat patiënten onnodige behandelingen en medicijnen voorgeschreven krijgen. De behandelaar kan zich, economisch, gedwongen voelen om zoveel mogelijk te behandelen. Dat maakt het zeker niet goedkoper...