zondag 30 oktober 2011

Ik ben iets en twee jongens ravotten met een bromfiets.Ik ben iets en twee jongens ravotten met een bromfiets. Even later rijden ze weg...

Ik ben iets dat kan zien en ik zie een oud vrouwtje dat vertelt over haar jonge jaren, als non in Afrika. Wat ben ik ? Waar ben ik ? En wat is mijn verbinding met dat oude vrouwtje...?

Ik ben een hoofd dat op een kussen ligt ! Ik zie nu letters van links naar rechts bewegen...

Ik ben een hoofd op een kussen, maar er zit meer aan mij vast. En naast me ligt iemand te slapen.

Langzaam begint het tot me door te dringen dat ik mezelf ben, een mens, een man en dat ik op mijn rug in bed lig. Ik beweeg wat onwennig met mijn handen en armen. Naast me ligt mijn vrouw. Aan het voeteneind staat de TV nog aan...

Dit ontwaken, alsof je een steentje in een stille vijver gooit en je bewustzijn zich langzaam uitrolt, maakte ik een paar dagen geleden mee. Ik had drie dagen met hoge koorts op bed gelegen, als gevolg van een infectie. Voor het eerst in dagen had ik even koortsvrij geslapen.

Bij het wakker worden wist ik dus even niet waar ik was, maar ook niet wat ik was. Ik had geen beleving van mijn eigen lichaam. In eerste instantie voelde ik me een oog dat iets zag. De beelden van de televisie.

In de psychiatrie noemt men dit effect 'depersonalisatie'. Als het ernstige vormen aanneemt en niet, zoals bij mij, na een minuutje wegtrekt, kan het zich tot een depersonalisatie-stoornis ontwikkelen. Patiënten ervaren hun omgeving als onwerkelijk, maar hebben soms ook moeite met het herkennen van hun eigen gezicht, of lichaam.

Goed, zover is het met mij niet gekomen. Als eenmalige ervaring was het al bijzonder genoeg. Depersonalisatie komt trouwens ook voor bij ernstig slaaptekort, bijvoorbeeld ten gevolge van een jetlag. Door mijn ziekte had ik dagen slecht geslapen, dus zal daar de verklaring liggen.

De menselijke geest is een wonderlijk ding...

Zie ook Wikipedia (de Engelse versie is weer veel uitgebreider)

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Wonderlijke ervaring moet dat geweest zijn.
Nu moet ik toegeven dat "ervaren hun omgeving als onwerkelijk" bij mij toch ook regelmatig het geval is. Ik zal toch geen chronische hoge koorts hebben? ;-)

Goed dat je deze aanval op je gezondheid weer hebt doorstaan!

Cor zei

mooi en gevoelig weergegeven

Antoinette Duijsters zei

Stripman, heel herkenbaar, het gebeurt ook als uit een diepe slaap door een plotseling geluid wakker wordt. Maar nu ik weet wat het het is, mijn onderbuurman krijg dan nachtelijk bezoek dat erg hard op de bel drukt, gebeurt het nog maar zelden.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik word wel eens wakker uit een droom en heb dan een schrikreactie. Dan rol ik pardoes bijna mijn bed uit. Weer beter nu?

de Stripman zei

@aadverbaast - De wereld is een rare wereld, dat is zeker. Maar we zullen het er mee moeten doen, het is de enige die we hebben...;o)

@cor - Dank je !

@antoinette - Ik had het nog nooit zo meegemaakt. Rare ervaring hoor...;o)

@zelfstandig journalist - Ik ben nog niet helemaal de oude. In een paar dagen ook 5 kilo afgevallen. Dus een beetje aansterken moet nog wel...;o)

martin zei

Koorts brengt vreemde dingen mee. Soms is het genieten die andere wereld. Het is dat te ver is anders bvracht ik een pannetje soep met veel groente. Dan ben je er zo weer bovenop en heb ik weer het idee dat ik bij de wereld hoor.

de Stripman zei

@martin - Dat is verdomd aardig van je. Maar ik word goed verzorgd, hoor...;o)

Ik heb nog andere vreemde fenomenen meegemaakt waarover ik volgende week iets hoop te schrijven...

Annet zei

Gevoelig genoteerd Jan...

Lieve groet van Annet

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Sterkte dan nog en laat je goed verzorgen!

Glaswerk zei

Herkenbaar verhaal Jan.

Wat mij ook met koorts overkomt - ik ken alleen hoge koorts, dat zal wel een ontwerpfoutje zijn - zoals afgelopen week zijn de weerkerende dromen. Soms zie ik een droom wel 100 keer voorbijkomen in een nacht terwijl ik toch amper geslapen heb.

de Stripman zei

@glaswerk - Dat lijkt me ook geen pretje. Waar ik nog een stukje over hoop te schrijven is een fenomeen dat hier misschien een beetje op lijkt. Ik zou het hallucineren met je ogen dicht willen noemen. Geen droom, want slapen kan ik nauwelijks bij hoge koorts. Maar wel allerlei beelden zien...

Anoniem zei

"Als eenmalige ervaring was het al bijzonder genoeg." Maar vond je het ook beangstigend?
De strip hiernaast is schitterend.

de Stripman zei

@jacopone - Ik was te verbaasd en verward om bang te zijn. Het duurde ook maar een paar minuten. Achteraf zeg ik wel dat ik hoop dat het me niet te vaak gaat overkomen...;o)