zondag 20 oktober 2019

De Boerenoorlog... eh... protesten


Woensdagochtend werden we gewekt door getoeter en motorgeronk veroorzaakt door boze boeren die, met hun tractoren, op weg waren naar Den Haag. Eerst gingen ze even langs bij het RIVM in Bilthoven, om te protesteren tegen de wetenschappers die het stikstofgehalte in de atmosfeer meten. En daarbij kwamen ze voorbij Soestdijk.

Logisch dat die boeren boos zijn, hoor ik om me heen zeggen. En ik begrijp het ook wel, maar doorgaan op de oude weg is ook geen optie. We zijn gewend om steeds maar te groeien en steeds efficiënter te werken maar, in de agrarische sector, leidt dat tot grote schade aan de natuur.

Wijze mensen roepen al decennia dat we zo niet door kunnen gaan en nu begint dat een algemeen gevoel te worden. Als er duizenden demonstranten protesteren, voor een beter klimaatbeleid, kondigt de politiek dus maatregelen aan en als er vervolgens boeren boos worden, worden die maatregelen weer teruggedraaid. Logisch en jammer, want het schiet niet op, maar in ieder geval goed dat het milieu nu zo in de belangstelling staat.

Toevallig ben ik momenteel aan het lezen in een boekje over de Boerenoorlog, in Zuid-Afrika rond 1900, geschreven door Arthur Conan Doyle. De schrijver, onsterfelijk geworden door zijn romans en verhalen over Sherlock Holmes, vond dat hij iets recht moest zetten.

In de wereldopinie kwamen de Britten er namelijk slecht vanaf en werden de Boeren, afstammelingen van Nederlandse kolonisten, afgeschilderd als moedige vrijheidsstrijders. Conan Doyle legt uit dat het niet de Britten waren die op oorlog aanstuurden, dat zij er ook geen voordeel bij hadden en dus niet het etiket van onderdrukkende imperialisten verdienden.

In zijn voorwoord schrijft hij, dat het zijn bedoeling is, om exemplaren van zijn boekje naar elke buitenlandse krant en elke ambassade te sturen. Het beeld dat de boze boeren opriepen moest bijgesteld worden.

Dat is niet best gelukt. Ruim 60 jaar later zat ik op de lagere school en daar leerde ik Zuid-Afrikaanse liedjes, waarin de Engelsen als 'rooinekken' voorbij kwamen die 'verergd' moesten worden. 'Hoera, vir die Boer, hoera !'

Dat alles heeft de Zuid-Afrikaanse Boeren niet geholpen. Ze verloren de oorlog en heel Zuid-Afrika kwam onder Brits gezag. Het heeft nog decennia geduurd voordat het land zelfstandig werd.

Dat zelfstandige Zuid-Afrika raakte zijn populariteit, na de jaren '60 van de vorige eeuw, helemaal kwijt door de politiek van apartheid, de strikte scheiding van rassen. Daarbij denken wij aan blanken tegenover zwarten. Het merkwaardige is dat Conan Doyle ook over rassen schrijft, maar hij bedoelt daarmee Britten en andere Europeanen – ze werden toen 'uitlanders' genoemd – tegenover Hollanders, of in dit geval hun afstammelingen, de Boeren.

Die Boeren dachten toen ook al dat ze een volk apart waren, dat een bijzondere voorkeursbehandeling verdiende. Conan Doyle pleit voor een gelijke behandeling van de rassen, maar schrijft dan: 'alle blanken zijn gelijk'. Over de rechten van de oorspronkelijk bevolking heeft hij niet zoveel te melden.

Ik weet niet of ik nu optimistisch moet zijn, vanwege het groeiende milieubewustzijn. In de krant las ik dat het kabinet zelfs minder vakantievluchten wil vanaf Schiphol. Mooi ! Maar aan de andere kant... als ik het wankelmoedige beleid zie en dan zo'n boekje over Zuid-Afrika lees. Van racisme zijn we 100 later ook nog niet verlost...

Het boek van Conan Doyle 'The War in South Africa: Its Cause and Conduct' is gratis te downloaden bij het Gutenberg Project. Het is grappig om te zien dat op Wikipedia nog steeds partij gekozen wordt, als het om de Boerenoorlog gaat. De Nederlandse versie is daarbij kritisch ten opzichte van de Britten, terwijl bij de Engelstaligen de Boeren de schuld krijgen.

Op seniorplaza staat de hele tekst van het Zuid-Afrikaanse lied Bobbejaan Klim Die Berg, dat wij op school leerden.



De Strip: De strip - die los staat van het geschreven bericht - is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men






6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb alleen Sarie Marais/Sarie Marijs geleerd op school. De boeren in Nederland mogen toch wel een beetje dimmen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik heb een tijdje gewerkt met een jongeman uit Zuid-Afrika en die had nog nooit van Sarie of Bobbjaan gehoord. Stond ik mooi voor gek met mijn liedjes.

De boeren mogen van mij best protesteren en er moet ook rekening worden gehouden met hun belangen. Maar veranderen van werkwijze moeten ze ook. Er zijn er trouwens ook veel die dat best willen...

Ron Roelandt zei

"We" weten het allemaal zo goed te vertellen als het over de anderen gaat. De wereld moet mee kunnen beslissen als het om een klimaatprobleem als de Amazone gaat. Het Nederlandse stikstof is net zo goed een van de elementen van het mondiale klimaatprobleem. Als we daar op nationaal niveau nog niet uit kunnen komen, wat geeft ons dan het recht om mee te praten over de Amazone?

martin zei

Al jarenlang post ik zo nu en dan een plaatje van de vervuiling boven Europa. Nederland ligt onder twee van de drie meest heftige vuilnisbelten in de lucht. Die van het Rurhgebied en Rijnmond. De andere ligt bij Milaan.

Er was in Nederland nauwelijks aandacht voor en Europees beleid om de gezondheid van de burgers te beschermen werd genegeerd in ons kikkerlandje.

Inderdaad nu is de strijd ontbrand tussen boeren, bouwers, long patiënten en astma-lijders (alleen zijn die laatste twee geen groepen, misschien zitten er wel boeren en bouwers tussen).

martin zei

Laat ik dat plaatje er dan ook bijdoen: NO2 wolken over Europa.

Anoniem zei

Vanavond Lubach op Zondag gezien. Hij legt de vinger precies op de zere plek, namelijk de inconsequente houding van de dames en heren politici.