zondag 18 november 2018

Ons grasveld en de biodiversiteit


De gemeente Soest houdt contact met zijn bewoners via een aantal pagina's in de Soester Courant. Het eerste artikel van de afgelopen week had als titel 'Wat doen we in Soest – Insecten en biodiversiteit'.

Dat interesseerde me zeer, want ik ben erg begaan met insecten en biodiversiteit. De gemeente is goed bezig, hoor, ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, ze planten inheemse bomen en struiken aan en zo meer.

Onder het tussenkopje 'Bermen en gazons' schrijven ze: 'Onze bermen worden eens per jaar gemaaid. Het maaisel blijft een aantal dagen liggen zodat de zaden er uit kunnen vallen... (…) Hiermee stimuleren we de biodiversiteit van de planten. Hoe meer diversiteit, hoe meer insecten er komen.'

Geweldig ! Ik had het zelf niet beter kunnen verzinnen. Alleen gaat dit uitsluitend over de wegbermen. Die zag ik inderdaad vol bloeiende planten staan, afgelopen zomer. Over de gazons schrijven ze niets.

Augustus
En het beleid is wat betreft die gazons ook heel anders. Ik kijk vanuit mijn raam uit op een aardig gemeentelijk grasveldje. In het vroege voorjaar komen daar allerlei leuke plantjes tot bloei, maar dat wordt snel, door de groenbeheerders, de kop ingedrukt. Vanaf april wordt er namelijk elke week gemaaid.

Zo fanatiek gaat men tekeer, zo kort wordt het gras gehouden, dat er na enige tijd kale plekken ontstaan, waar helemaal niets meer groeit. Inmiddels is het november en hoewel de grote droogte voorbij is en het gazon weer aardig groen begint te worden, zijn de kaal gemaaide plekken nog steeds niet dichtgegroeid.

September
Ik zie dit nu al een paar jaar met stijgende verbazing en toenemende ergernis aan. Uit nieuwsgierigheid heb ik afgelopen voorjaar zelfs wat aarde weggehaald, van de rand van het gazon, en in bloempotten op mijn balkon gedaan. Om te zien wat voor plantjes er nou in dat grasveld zouden groeien, als het niet elke week tot op de wortel zou worden afgemaaid.

In mijn bloempotten groeiden en bloeiden paardenbloemen, madeliefjes, ereprijs, weegbree, duizendblad, klaver, hoornbloem, allemaal bloemen die bestoven worden door insecten.

November
Zou het niet een goed idee zijn, voor de insecten en biodiversiteit, als die planten in de vele duizenden vierkante meters gazon, die onze gemeente heeft, de kans zouden krijgen om tot bloei te komen ? Leuk dat het in de smalle reepjes wegberm mogelijk is, maar met die gazons maak je pas echt impact.

Daarnaast zou je een hoop werk, mankracht en dus geld kunnen besparen door wat minder te maaien. Die gazons zijn geen golfbanen ! Het is helemaal niet erg als het gras er 10 of 20 centimeter hoog staat. En als dat echt een brug te ver is, maai dan eens een jaartje om de week, in plaats van elke week.

Wat overigens ook achterwege kan blijven is dat malle bladblazen, aan het eind van de herfst. Afgevallen blad is helemaal niet schadelijk voor een grasveld, insecten en andere ongewervelden schuilen onder en leven in dat afgevallen blad. En ook daarop kun je leuk besparen en tegelijk de natuur helpen.

Het lijkt mij een win-win-win situatie.



De Strip: De Strip van deze keer is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Unknown zei

Het is een leuk artikeltje voor de Soester Courant geworden, Jan.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Op natte herfstbladeren kun je behoorlijk uitglijden. Lopen op het gazon mag vast niet, maar er zijn altijd mensen die het doen.

Jan de Stripman zei

@unknown - Ik heb het doorgestuurd en ook naar de gemeente...

@zelfstandigjournalist - Op de voetpaden valt het met de herfstbladeren erg mee. Als je zo nodig over het gras wil lopen neem je bewust een risico.
Er zijn trouwens eeuwen en eeuwen geweest voor de uitvinding van de bladblazer, toen braken er echt niet elke herfst duizenden mensen hun been...

martin zei

Ja we maken de fosiele brandstoffen op en blazen die van over 10.000 jaar weg (met veel herrie).