zondag 26 maart 2017

Lieveheersbeestjes in de balkonkast


De deur van onze balkonkast heeft een ruit van gewapend bobbeltjesglas. In de ochtenduren schijnt de zon op die ruit. Gisteren – ik was op balkon om een fuchsia te verpotten – zag ik dat er lieveheersbeestjes aan de binnenkant van de ruit liepen. De lente zit in de lucht, de zomertijd is ingegaan, de natuur komt uit z'n winterslaap.

Ik deed de balkonkastdeur open en telde een stuk of 15 lieveheersbeestjes. En een wesp, dat zal dan wel een koningin geweest zijn. Ik keek nog eens goed en zag bovenin de kast nog een groepje van een stuk of zes lieveheersbeestjes.

De meeste torretjes waren van het bekende oranje met zwarte stippen type. Enkele waren zwart met rode stippen en het aantal stippen was ook niet bij elk beestje gelijk. Sommige hadden er veel, andere maar een paar. Vermoedelijk waren het geen verschillende soorten, maar allemaal varianten van het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje.

Dit kevertje is in Europa ingevoerd als bladluizenbestrijder in de glastuinbouw. Maar, zoals veel door de mens op vreemde plaatsen geïntroduceerde dieren, hield ook het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje zich niet aan de planning. De beestjes ontsnapten uit de kassen en begonnen aan een opmars door het omliggende land.

Ze aten daarbij niet alleen bladluizen, maar ook larven van andere kevertjes, rupsen en vlindereitjes. Daardoor werden ze zo talrijk dat ze ons oorspronkelijke, zevenstippelige, lieveheersbeestje op veel plaatsen verdrongen hebben. In Noord-Amerika, waar de veelkleurige Aziaten ook zijn geïmporteerd, brengen ze schade toe aan de druiventeelt.

In het najaar zoeken de lieveheersbeestjes een beschut plekje om te overwinteren. Ze doen dit in groepsverband, in schuurtjes, spouwmuren, balkonkasten en soms kamers van woningen, als er maar kieren zijn om door naar binnen te kruipen. Daar kunnen ze overlast veroorzaken door de geur die ze afscheiden en het schijnt zelfs dat ze kunnen bijten, waar sommige mensen dan weer allergisch voor zijn.

Kortom, het zijn uit de hand gelopen lastposten, invasieve exoten en er wordt door wetenschappers nagedacht over een manier om ze te bestrijden. Hoewel ik moet zeggen dat ik nog nooit een agressief exemplaar tegen ben gekomen, heb ik er nu dus wel een balkonkast vol van.

Nou ja, niet echt. Want ik heb de deur opengezet zodat ze wat makkelijker naar buiten konden. Dat moeten we dan maar niet verder vertellen...

Zie ook dit bericht van Nature Today.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman, klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In elk geval blijf je een dierenvriend Jan, ook al zijn het inwijkelingen.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ach, ja. Die lieveheersbeestjes kunnen er uiteindelijk ook niets aan doen...