zondag 12 maart 2017

Waar het om zou moeten gaan


Komende woensdag zijn de verkiezingen en afgelopen week zij de webcams van Beleef de Lente online gegaan. Op het eerste gezicht hebben die twee niets met elkaar te maken. We gaan stemmen op de partij die de beste plannen heeft voor de zorg, de veiligheid, de pensioenen en de arbeidsmarkt. Via de webcams kunnen we kijken naar een broedende bosuil, parende slechtvalken en kauwtjes die proberen in te breken in de steenuilenkast.

Het lijken werelden die elkaar niet raken, maar dat is schijn. Die vogels broeden in nestkasten omdat er te weinig natuurlijke broedplaatsen zijn. Leuk voor de webcamvolgers, maar ook een bewijs dat de mensenwereld een enorme invloed heeft op de natuur.

En dat is ook op veel grotere schaal het geval. Waarom gaan de verkiezingen niet over de klimaatverandering en duurzaamheid ? Wat heb je aan goede zorg, een mooi pensioen, of een vaste baan, als de Aarde onleefbaar wordt ?

Ik ben niet de eerste die zich dat afvraagt en als antwoord geeft men dat politici zich liever bezig houden met korte termijn problemen, waar eenvoudige oplossingen voor te geven zijn. De opwarming van het klimaat is te groot, grensoverschrijdend en teveel op de lange termijn.

Dat is te merken aan de verkiezingsprogramma's, die vrijwel allemaal onvoldoende maatregelen bevatten om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De NOS meldt dat de VVD een passage over het klimaat zelfs uit het verkiezingsprogramma heeft geschrapt en er wel in heeft opgenomen dat lastige milieuorganisaties tegengewerkt moeten worden. 

Nu is het geen verrassing dat we het, wat natuurbehoud betreft, niet van de rechtse partijen moeten hebben. Volgens Natuur & Milieu begint het er bij D66 en verder naar links wat meer op te lijken, al zijn er ook daar nog wel kanttekeningen te plaatsen. Zie: Vooral rechtse partijensluiten ogen voor milieu-impact verkiezingsprogramma's

Kijk dus naar die broedende vogels, bij Beleef de Lente, vraag je af welke partij de beste plannen voor de natuur en ga dan vooral stemmen !  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman, klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men7 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ook de komende dagen komt het niet op de agenda, gezien de huidige politieke ontwikkelingen tussen Nederland en Turkije.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Een relletje om niets dat nooit zou zijn ontstaan als de verkiezingen niet voor de deur stonden. Je zult zien dat ze over een paar weken de plooien weer gladstrijken...

Jan de Stripman zei

Bij medeblogger Martin Broek zie ik dat er een actie is gestart om het klimaat tot onderwerp te maken van het NOS slotdebat. Er is een petitie: petitiestarter.nl

Jan de Stripman zei

Die lik werkt dus niet, dit is de goede: www.petitiestarter.nl/petitions/klimaat-wordt-onderwerp-van-het-nos-slotdebat

Annette Lemaire zei

Mee eens: helemaal

martin zei

Hoi Jan en Correspondent zet alle partijen netjes naast elkaar. Ik ga niet stemmen op de klimaatkampioenen, maar wel op een partij die de 40% CO2-reductie in 2030 haalt. Je weegt het e.e.a. af. https://decorrespondent.nl/6353/dit-zijn-de-partijen-die-klimaatverandering-serieus-tegengaan/2015705391766-4922b828

martin zei

Maar een relletje om niets? Weet je dat zeker? Het anders gekund, jawel. Ik zit wel op de lijn van Joost Lagendijk (die n.b. zelf al maanden niet terug mag naar huis-en-haard in Turkije, omdat hij voor de verkeerde krant schreef) en die stelt dat Den Haag in de val van Erdogan is gestapt en het beter wat rustiger aan had kunnen pakken. Hier versterk je de positie van de dictator in wording alleen maar mee.