zondag 19 maart 2017

We hebben gewonnen, of toch niet ?


Echt enthousiast ben ik niet over de uitslag van de verkiezingen. Okee, de partijen met klimaatvriendelijkste programma's hebben het meeste gewonnen. Groen Links boekte zelfs een historische zetelwinst en ook D66, Partij voor de Dieren en Christen Unie kunnen mooie uitslagen noteren.

Maar een meerderheid hebben ze bij lange na niet. Als ze samen één klimaatpartij waren dan zouden ze, met 43 zetels, wel de grootste zijn geworden. Nu zullen ze vermoedelijk een bijrol gaan spelen in een coalitie waarin VVD en CDA de de meerderheid vormen. Partijen die geen substantiële klimaatplannen hebben.

Dat is ook de conclusie van Greenpeace, al merken die op dat VVD en CDA wel het klimaatverdrag van Parijs onderschreven hebben. Dus kun je er voorzichtig van uit gaan dat ze bereid zouden moeten zijn om maatregelen te nemen, die ten goede komen van het klimaat. Al was daar in hun verkiezingsprogramma's niet veel van te merken.

We moeten dus maar afwachten of er van het klimaatbeleid iets terecht gaat komen. We hebben gewonnen, maar of we daar ook iets mee op gaan schieten is de vraag.


Inmiddels heeft het verhaal dat ik laatst schreef, over het overstappen op een andere energieleverancier, een vervolg gekregen. We zijn overgestapt, maar afgelopen week kreeg ik een telefoontje van onze oude, vertrouwde maatschappij. We waren zolang klant geweest – zolang als het bedrijf bestaat zelfs – of we niet wilden overwegen om weer terug te keren.

Ik moet zeggen, het heeft iets kolderieks. Eerst jagen ze hun vaste klanten weg, met hoge tarieven en dan halen ze ze weer terug, met een lagere stroomprijs en een overstappremie.

De mevrouw die ik aan de lijn had moest dat ook wel toegeven. Maar hun aanbod was niet slecht en dus ziet het er naar uit dat we weer terug gaan. Goede raad aan iedereen die al lang bij dezelfde energiemaatschappij zit: bel ze eens op en zeg dat overweegt om over te stappen. Er is best een goede kans dat ze je een betere stroomprijs aanbieden.

En kies dan voor groene stroom !De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman, klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die concurrentiestrijd tussen energieleveranciers is al jaren aan de gang. Ben te lui om te switchen en wil al die moeite niet nemen met oog op de verhuis, ooit.

martin zei

Gewoon Greenchoice en zo blijft het hier in huis; duidelijke keuze voor groen en niet voor groen voor de één en grijs voor de ander of voor een beter gevulde portemonnee.

Annette Lemaire zei

Vond het écht meevallen de uitslagen.
En de energieleveranciers dat is een lachertje....zo'n klein landje en zoveel leveranciers....

Mooie dag nog Jan