zondag 5 februari 2017

Er bij zijn of niet: Tommy Allsup en het muntstuk


Afgelopen week was het precies 58 jaar geleden dat het vliegtuig neerstortte waarin Buddy Holly zat. 'The day the music died,' zeggen de fans. Dat is misschien een klein beetje overdreven, maar tragisch was het wel.

Naast de bebrilde rock & roll pionier, die we allemaal kennen van hits als 'That'll be the day' en 'Peggy Sue', zaten zangers Richie Valens en The Big Bopper in het toestel. Ook de piloot die, naar men zegt, onvoldoende ervaring had, kwam om het leven.

De zangers waren bezig aan een slecht georganiseerde tournee, met matige hotels en lange reizen tussen de optredens. Holly had het vliegtuig geregeld om sneller bij de volgende bestemming te kunnen zijn en zo wat meer rust te krijgen.

Er was in het toestel plaats voor maar drie passagiers, dus het grootste deel van de muzikanten bleef achter. Die dachten dat ze pech hadden en er was zelfs gestreden om een plaats in het vliegtuigje. Uiteindelijk gooiden gitarist Tommy Allsup en Richie Valens een muntje op. 'Heads Up', riep Valens en hij won. Nou ja, achteraf gezien...

Voor Allsup was het een gebeurtenis die de rest van zijn leven bepaalde. Hij had de geschiedenis in kunnen gaan als de gitarist die mooie solo's speelde in leidjes als 'It's so easy', van Buddy Holly & The Crickets. Maar nu was hij de man die, door het gooien van een muntstuk, aan de dood was ontsnapt.

Hij bleef actief in de muziek en werkte onder andere met Roy Orbison en Willie Nelson. Maar het verhaal bleef hem achtervolgen. Uiteindelijk opende hij twintig jaar later een bar die hij 'Tommy's Heads Up Saloon' noemde.

Er staan filmpjes op YouTube waarin de oude gitarist opnieuw vertelt hoe het allemaal gegaan is en waarin hij de oude nummers nog eens speelt. Vorige maand overleed hij, 85 jaar oud, als laatste overlevende van de Crickets waarmee Holly zijn fatale tournee maakte.

Laatst schreef ik over de band van Keef Hartley, jongens uit Engeland, die op het beroemde Woodstock Festival terecht kwamen. Zij waren er bij, maar werden vergeten. Tommy Allsup werd onthouden omdat hij er op dat ene moment net niet bij was. Het kan raar lopen...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als je zo nagaat, sterven er best wel veel musici tij vliegongelukken: B uddy Holly, Glenn Miller, John Denver en begin deze eeuw nog een jonge R&B artieste van wie ik de naam even niet kan reproduceren.

Jan de Stripman zei

@Zelfstandig journalist - Dat van die R&B-zangeres staat me ook vaag bij. Misschien lopen muzikanten meer risico omdat ze vaker vliegen...

martin zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
martin zei

Zelden overlijden muzikanten, omdat ze een plectrum of microfoon inslikken en stikken. Behalve een iets hogere - en zelfs dat kan betwijfeld worden - drugsdichtheid, zijn het net gewone mensen; die tuimelen ook wel eens uit de lucht of worden vergeten, terwijl ze er wel bij waren. Alleen springen bij die 'gewone' mensen niet gelijk de liedjes in je hoofd.

Unknown zei

Bedoelen jullie Lisa 'left eye' Lopes?

Jan de Stripman zei

Lisa Lopes kwam om in een auto-ongeluk. Na een beetje Googelen kom ik op Aaliyah, die overleed in 2001 door een vliegtuigcrash.