zondag 19 februari 2017

Hulp voor twijfelende kiezers


Als ik opsta kijk ik eerst uit het raam. Grijze lucht, geen aanleiding om een mooie zonsopkomst te fotograferen, helaas. Een andere impuls, afgezien van toiletbezoek, is op internet kijken of Donald Trump nog iets geks gedaan of gezegd heeft.

Het lijkt mee te vallen, de nieuwswebsites zijn nog bezig met de gebeurtenissen van de afgelopen week. De connecties tussen Trump en Rusland, protesten tegen Trump en zijn voortgaande ruzie met de pers.

Democratie is een mooi ding, maar het is geen garantie dat mensen verstandige leiders kiezen. Dat blijkt. Eerdaags mogen we zelf weer naar de stembus en wat dat betreft is er ook genoeg nieuws: '10.000 mensen op het malieveld bij door SP georganiseerde zorgmanifestatie', bijvoorbeeld. 'Wilders trapt campagne af in Spijkenisse' en: 'Laat PvdA, GroenLinks en SP een pact voor cultuur sluiten'.

Over natuur en milieu zie ik zo gauw geen nieuwsbericht, terwijl dat toch voor mij het belangrijkste thema is. Omdat ik, voor het eerst in tijden, een beetje twijfel tussen twee partijen heb ik de stemwijzer ingevuld. Daar komen de Partij voor de Dieren en GroenLinks als beste naar boven.

Om verdere twijfel weg te nemen is er het Groen Kieskompas. De vragen over je personalia kun je overslaan, als je ze liever niet invult, daarna volgt een reeks stellingen 'over groene thema’s: natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw/voedsel.'

Het Groen Kieskompas is een initiatief van Natuur & Milieu, Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds. Het maakte voor mij de keuze niet direct makkelijker, dezelfde uitkomst als de stemwijzer, maar misschien brengt het helderheid voor anderen.

Als ik nog even verder zoek blijken er nog veel meer kieswijzers en -kompassen te zijn. Op de website van duurzaamnieuws.nl staat een hele rij. Kieshulp voor jongeren, vakbondsleden, homo's en lesbiennes, of gericht op duurzaamheid, het basisinkomen, de rechtsstaat en nog veel meer.

We hebben nog een maand om ze allemaal in te vullen...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zover ik het kan overzien, is PvdD radicaler in haar standpunten dan GL. De vraag is dus hoe radicaal jij bent :-).

Cor Uitham zei

je zou kunnen kiezen voor de lijsttrekker met het interessantste hoofd, de man of vrouw die het meest fotogeniekst is of degene die het aardigst is om te tekekenen

martin zei

Bij mij kwamen die twee bij een stemwijzer ook als eerste twee uit de toverhoed. Drie was SP en vier DENK. Die laatste partij - de lange arm van Turkije - wordt het niet. GL ook niet; te liberaal.

Mijn twijfel tussen twee mannelijke kandidaten blijft. Maar misschien wordt het toch wel een vrouw van niet westerse achtergrond die mijn stem krijgt.

Annette Lemaire zei

De basis van ons bestaan is toch de toestand van het milieu.
Dat dat niet bovenaan staat is onlogisch.

Jan de Stripman zei

Ik heb lang GroenLinks gestemd, maar zoals Martin zegt, die werden me te liberaal. Nu lijken ze weer wat groener te worden, maar nog niet zo groen als de Partij voor de Dieren. Nadeel van die laatste is dat ze door weinigen serieus genomen worden en vermoedelijk geen kans zullen krijgen om hun ideeën uit te gaan voeren...