zondag 29 januari 2017

Het is weer Tuinvogeltel-weekend


De vaste lezers weten het zo langzamerhand wel, ik doe al jaren mee met de nationale Tuinvogeltelling, een evenement georganiseerd door Vogelbescherming.

Op internet lees ik dat het de 14e keer is dat er geteld wordt. Ik heb net even teruggebladerd op mijn blog en de oudste melding daar is van 2011, maar dan schrijf ik dat ik al jaren meedoe. Geen idee of dat al vanaf de eerste keer is, maar een trouwe deelnemer ben ik zeker.

In die oude blogs klaag ik wel dat er zo weinig vogels op mijn balkonnetje komen. Ik mag al blij zijn als ik er in een half uur een stuk of 5 kan noteren. Maar wat dat betreft maak ik me dit keer geen zorgen, gisteren telde ik in korte tijd 7 vogels, dus dat zit wel snor.

Er is wel een verschuiving in de soorten die ik zie. Ik heb bijvoorbeeld al lange tijd geen boomklevers en spechten op mijn balkon gehad. Het aantal koolmezen en pimpelmezen is ook minder dan in voorgaande jaren. Dat is een algemeen verschijnsel, lees ik bij Vogelbescherming, het broedseizoen was slecht en het voedselaanbod, vooral beukennootjes, is overvloedig. Daardoor dus minder vogels in tuin, of op balkon.

Wat ik hier in de buurt wel veel zie zijn merels en houtduiven. Het is geen uitzondering als er een dozijn houtduiven op het grasveldje naast ons huis zit, of 2 dozijn onder de bomen aan de overkant van de straat. Merels krijg ik veel op mijn balkon. De afgelopen week zeker 5 verschillende individuen.

De merels jagen elkaar voortdurend weg en zowel mannetjes als vrouwtjes zijn daar de hele dag druk mee. Sommigen zijn makkelijk te herkennen, zoals 2 gehavende mannetjes. De één heeft een probleem met zijn snavel, die staat voortdurend open. Dat lijkt ernstig, maar hij redt zich er best mee.

Het andere mannetje heeft maar 1 poot. Dat heb ik nooit eerder gezien. Of hij zo geboren is, of een aanvaring met een roofdier heeft gehad is niet duidelijk. Van de andere poot is in ieder geval geen spoor te bekennen. Hij hobbelt en fladdert wat onhandig in het rond. Toch handhaaft hij zich zo al maanden, hoewel hij onderaan de rangorde lijkt te staan. Op mijn balkon is een vrouwtjesmerel de baas, daarvoor vlucht iedere andere merel.


Als je nog mee wil doen met de Tuinvogeltelling dan kan dat nog tot zondagavond 18:00 uur – het doorgeven van aantallen nog tot maandag. Al duizenden vogelliefhebbers zijn je voorgegaan. Zie voor de regels en uitslagen www.tuinvogeltelling.nl
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Jan de Stripman zei

De uiteindelijke telling van dit jaar: 2 merels, 3 pimpelmezen, 1 koolmees en 1 roodborstje...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Geen tuin. Zag wel twee merels in de dakgoot aan de overkant. In die dakgoot staat een hele rij lage boompjes. Telt deze telling ook?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik denk het niet, maar misschien gelden in België andere regels. Er wordt daar dit weekend ook geteld, kijk maar op deze website: vogelweekend.natuurpunt.be

martin zei

Hier vaak het turkse tortelpaartje, kool- en pimpelmezen, merelmannen en -vrouwen, halsbandparkieten, tijdje een roodborstje aan het begin van de vostperiode, veel stadsduiven. Maar aan de telling doe ik niet mee.