zondag 22 januari 2017

Er bij zijn of niet, Keef Hartley op Woodstock


Soms gaat het er in het leven om of je, op het juiste moment, op de juiste plaats bent. Voor muzikanten was het Woodstock Festival een heel belangrijk moment. Het was een van de eerste grote muzikale happenings, het werd vastgelegd op film en uitgebracht op lp. Er zijn groepen en muzikanten die er hun bekendheid aan te danken hebben.

Maar het kan ook anders. Onlangs kwam ik er achter dat de Britse Keef Hartley Band ook gespeeld heeft op Woodstock. Maar zij zijn, van alle artiesten die op het beroemde festival optraden, de enigen die op geen enkele officiële lp, of film, terug te vinden zijn.

Keef Hartley was een drummer, die een tijdje in de bluesband van John Mayall speelde en in 1969 net zijn eerste lp uit had gebracht, met zijn eigen band. De platenmaatschappij had een paar optredens geregeld in de Verenigde Staten. Maar de bandleden hadden geen idee waar ze terecht zouden komen.

Op YouTube is een filmpje te vinden waarin gitarist Miller Anderson vertelt dat ze van het vliegveld opgehaald werden met een limousine. Ze vroegen waar ze moesten spelen en de man van de platenmaatschappij antwoordde, in Woodstock, een dorpje in de buurt van New York. Is daar een soort van dansavond dan, vroegen ze. En spelen er nog andere bands ?

De schok was groot toen ze op het festivalterrein aankwamen en merkten dat ze na Santana op het programma stonden. Toch brachten ze het er best goed van af. Er zijn op YouTube geluidsopnamen te vinden voor wie nieuwsgierig is. In de pers werden ze vergeleken met Blood Sweat & Tears. Dat kan erger.

Keef Hartley had ook al een opmerkelijke start gehad, van zijn professionele loopbaan. Hij begon als opvolger van Ringo Starr bij een band in Liverpool, Rory Storm and the Hurricanes. Ringo was overgestapt naar een bandje dat veel beroemder zou worden.

Hartley maakte, in de jaren '70, nog een paar platen met zijn band en werkte mee aan projecten van andere muzikanten. Maar veel succes of bekendheid kreeg hij niet. Gaandeweg trok hij zich terug uit de muziek en in de jaren '90 werkte hij als timmerman. Hij overleed in 2011, betrekkelijk anoniem.

Toch heeft hij wel fans en bewonderaars. Er is een Facebookpagina aan hem gewijd, met YouTubefilmpjes. En de bekende website Allmusic.com beschrijft zijn lp's als onontdekte hoogtepunten van door jazz beïnvloedde Britse Bluesrock.


en op Facebook De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

2 opmerkingen:

martin zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
martin zei

Mooi verhaal Jan. Heb maar even naar hun optreden in Essen (1970) geluisterd: youtu.be/KsLJjNLx9Mw